Verzetsplaquette Gaastmeer
Gaastmeer
Honderden geallieerde vliegtuigen stortten in de Tweede Wereldoorlog neer in het IJsselmeer. In de nacht van 14 op 15 oktober 1944 crashte een Halifax-bommenwerper in het IJsselmeer bij Stavoren.
Neem alvast een kijkje
Honderden geallieerde vliegtuigen stortten in de Tweede Wereldoorlog neer in het IJsselmeer. In de nacht van 14 op 15 oktober 1944 crashte een Halifax-bommenwerper in het IJsselmeer bij Stavoren. Vijf van de zes bemanningsleden bereikten de kust en bleven tot de bevrijding in april 1945 in Gaastmeer.
“Goodnight, my name is Ekke. Goodnight, my name is Bill, Jack and James. Verzetsstrijder Ekke Atsma uit Leiderdorp weet nog goed hoe hij in 1944 oog in oog kwam te staan met drie Canadezen en twee Engelsen. Ekke regelde gelijk onderdak en in eerste instantie werden de vliegers opgevangen door een familie in Stavoren.
Omdat het te riskant was om allemaal op één plek te blijven, werden ze verplaatst naar Gaastmeer. De verzetsgroep Gaastmeer regelde de onderduikadressen. Gaastmeer was vanwege zijn slechte toegankelijkheid over de weg en het vele water in de buurt een ideale onderduiklocatie.
Twee van de onderduikers gingen naar Greonterp bij Blauwhuis. Toen de Duitsers daar een inval dreigden te plegen, werden de twee ’s nachts met een roeibootje halsoverkop weer naar Gaastmeer gebracht. Op zondag 15 april is het groot feest, Gaastmeer en omgeving is bevrijd. Ook voor de Canadese en Engelse vliegers die zich schuilhielden in Gaastmeer en omgeving was het feest. Toen enkele dorpelingen de vliegers na de kerkdienst over straat zagen lopen, riepen ze verbaasd: 'De Canadezen zijn er!'
Plaquette hangt aan de muur rechts van de ingang van de kerk.
Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden.
Hier vind je Verzetsplaquette Gaastmeer
J.Jelles Hofstrjitte 148611 JT Gaastmeer Plan je route
vanaf jouw locatie