Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Sint-Nicolaaskerk Nijeholtpade

Nijeholtpade

Waarom deze kerk buiten de dorpskern staat? Omdat ze strategisch is gebouwd bij de overgang van de belangrijke Middelweg en Buitenweg. De kerk heeft veel spitsboogvensters die haar een laatgotisch karakter geven. Onderaan de slanke toren met ingesno...

Neem alvast een kijkje

Waarom deze kerk buiten de dorpskern staat? Omdat ze strategisch is gebouwd bij de overgang van de belangrijke Middelweg en Buitenweg. De kerk heeft veel spitsboogvensters die haar een laatgotisch karakter geven. Onderaan de slanke toren met ingesnoerde spits zie je sporen van hoge spitsbogige openingen en is een steunbeer aangebracht.

Binnen lijkt de kerk veel hoger dan van buiten. Het doophek met balusters dateert van ongeveer 1660; de ietwat merkwaardige preekstoel is veel jonger. Het gestucte tussenplafond functioneert als klankbord. Het orgel dateert uit 1883.

Extra informatie:

De Nicolaaskerk lijkt wat buiten het streekdorp te staan, maar oorspronkelijk stond zij er strategisch bij de overgang van de interlokaal belangrijke wegen Middelweg en Buitenweg. De kerk is aan het begin van de 16de eeuw totstandgekomen en heeft de karakteristieken van de late gotiek. De muren hebben een travee- indeling tussen eenmaal versneden steunberen met afdekplaten. De noordelijke schipmuur bezit in de westelijke travee een moderne dubbele deur in een rechthoekig kozijn, waarvoor het venster moest worden ingekort. Het is een voor de kerk onwaardige ingang. In de travee ernaast heeft een ingang gezeten die is dichtgemetseld met deels rode en deels gele baksteen en waarboven een ingekort venster zit. De volgende vier venstertraveeën bezitten gebruikelijke spitsboogvensters, waarbij het opmerkelijk is dat deze vensters, net als aan de zuidzijde, door een zandstenen waterlijst zijn gebroken. Even opmerkelijk zijn de dagkanten die omlijstingen van gele baksteen binnen rood bakstenen profielen kregen. In de zuidelijke muur vinden we een vergelijkbare aanpak. Daar is wel de vormgeving van de ook hier dichtgemetselde ingang duidelijker. De hoge, geprofileerde spitsboognis is verlevendigd met zandstenen neggen en daarin staat de met geel gemêleerde baksteen dichtgezette, afgeplatte korfbogige poort, die ook weer neggen kreeg.

De slanke toren met ingesnoerde spits gaat onversneden op, maar op tweederde van de hoogte is een zandstenen waterlijst aangebracht. Beneden heeft de toren in de drie vrijstaande zijden hoge spitsbogige openingen gekend die alledrie later zijn dichtgemetseld. Aan de westkant kwam zelfs een forse, wigvormige steunbeer.

Het schip wordt binnen gedekt door een hoog tongewelf waardoor de van buiten laag ogende kerk inwendig toch allerminst een gedrukte aanblik biedt. Het doophek met getordeerde balusters is van omstreeks 1660. De merkwaardige, als brede lezenaar met gietijzeren balusters en trapvleugels gevormde preekstoel is veel jonger. Hij staat onder een gestukadoord tussenplafond dat als klankbord werkt. Het orgel is in 1883 gebouwd door J.F. Kruse van de firma W. Hardorff en Zoon.

Laatgotisch

Begin 16de eeuw

Protestants

Preekstoel, doophek, orgel

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sint-Nicolaaskerk Nijeholtpade

Kerkweg 26
8475 ED Nijeholtpade
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten