De Friese Waterlinie
Oldeberkoop
In Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
Neem alvast een kijkje
In Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
De Friese waterlinie begon aan de Zuiderzee, volgde de Linde tot De Blessebrug, vandaar noordoostwaarts richting Bakkeveen. In het oosten sloot de linie aan op de Groninger Waterlinie die doorliep tot Delfzijl.
Het gebied langs de schansen, stuwen en dammen - die op strategische plaatsen gebouwd waren - werd onder water gezet om de Friese hoofdstad Leeuwarden te beschermen als er gevaar dreigde. En ook de Amsterdamse handelsroute, die door de Zuiderzee liep, kon op deze manier beschermd worden tegen buitenlandse aanvallers.
Het gebied in Zuidoost Friesland werd bijvoorbeeld onder water gezet tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden en in het Rampjaar 1672 toen 'Bommen Berend' - de bisschop van Munster - Noord Nederland binnenviel.
Een aantal van de oude schansen van deze Friese waterlinie zijn de afgelopen jaren ere hersteld. Helaas is de Tolbrugschans aan de Turfroute verdwenen, maar even verderop, nog voorbij Oldeberkoop kun je de Bekhofschans bezichtigen. Aanleggen kan in de passantenhaven De Uutwiek in Olderbekoop.
Tijdens het zomerseizoen, van mei tot en met oktober, wordt iedere eerste zaterdag van de maand in Oldeberkoop een Friese Streekmarkt georganiseerd met een uitgebreid aanbod van streekproducten die vaak op ambachtelijke wijze gemaakt zijn.
Vandaag de dag zijn naast de Bekhofschans nog te bezichtigen:
* De Blessebrugschans vlakbij Wolvega
* Bakkeveenseschans naast Bakkeveen
* Zwartendijksterschans net over de Drentse grens