Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Laat zien hoe duurzaam jouw onderneming is

Elke ondernemer in Fryslân krijgt de kans om aan te tonen dat zijn of haar bedrijf duurzaam en circulair opereert. Dit kan uiteenlopen van het bevorderen van biodiversiteit binnen je onderneming, het installeren van zonnepanelen, het gebruik van een elektrische bedrijfswagen, een sanitairgebouw gemaakt van herbruikbare materialen, tot het aanbieden van lokale producten op je menukaart.

Hoe we dit aanpakken? We stellen je in staat om een checklist in te vullen. Deze checklist omvat zeven pijlers van een circulaire economie. Als je aangeeft dat je actief bezig bent met vier van deze zeven pijlers, dan wordt jouw vermelding voorzien van het bijgevoegde icoon en krijg je extra aandacht op onze duurzaamheidspagina's.

Let op: Het geven van de titel duurzame ondernemer is geen vervanging van een keurmerk en dient ook niet als keurmerk. Dit is puur een hulpmiddel om te laten zien welke ondernemers duurzaam ondernemen belangrijk vinden en dit toepassen in hun werkwijze en aanbod. 

Het kost je ongeveer 15 minuten om dit formulier in te vullen. Bekijk hier de spelregels.
Is duurzaam ondernemen een onderdeel van jouw bedrijfsvoering? *verplicht
Staat jouw onderneming op de website van Visit Friesland? *verplicht

Zeven pijlers voor een circulaire economie

Op basis van de ingevulde antwoorden op deze vragen wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een duurzaam ondernemersicoon. Deze antwoorden zullen tevens getoond worden op de website.

Gebruik van materialen

We streven ernaar materialen te gebruiken die de natuur niet negatief beïnvloeden. De geselecteerde materialen zijn zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar, duurzaam en in de toekomst herbruikbaar. Zo krijgt de natuur de kans om de onttrokken grondstoffen opnieuw aan te vullen.

Voorbeeld ter verduidelijking:

  • Op voorhand aan bezoekers vragen om geen plastic verpakkingen mee te nemen voor de zelfgesmeerde boterhammen, bijvoorbeeld al in de bevestiging van de excursie hier een advies over geven.
Ik (her)gebruik materiaal die geen negatieve impact heeft op de natuur *verplicht
Duurzame energiebronnen

We streven ernaar om alleen gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water en zetten deze zo efficiënt mogelijk in, zodat er geen energie verloren gaat.

Voorbeeld ter verduidelijking:

  • Bezoekers op voorhand vragen om met het openbaar vervoer (of fiets) naar de start te komen. Of faciliteren dat bezoekers met elkaar kunnen carpoolen.
Ik maak gebruik van duurzame energiebronnen *verplicht
Duurzaam gebruik van water

We streven zo slim mogelijk om te gaan met water. Enerzijds door op zelf water te besparen en anderzijds door bezoekers te stimuleren om water te besparen. We leggen waterbesparende systemen aan, we benutten waar mogelijk regenwater en hergebruiken afvalwater.

Voorbeeld voor activiteitenaanbieders:

  • Bezoekers op voorhand vragen om flesjes water te vullen met kraanwater en niet met flessenwater.
Ik ga op een duurzame wijze om met water *verplicht
Biodiversiteit versterken 

We werken ernaar toe om het terrein zo in te richten, zodat een brede diversiteit van planten en dieren zich bij ons thuis voelt. Onkruid mag, er zijn bosjes op verschillende hoogten en chemische middelen vermijden we. We beogen de band tussen bezoekers en de natuur te versterken.

Ik versterk de biodiversiteit met mijn onderneming *verplicht
Versterken van maatschappij en cultuur

We hebben oog voor culturele diversiteit en zorgen actief voor gelijke kansen. Ieders talent telt, we luisteren en vertellen onze mening met respect voor elkaar. We hebben oog voor de mens, identiteit en geschiedenis. We dragen bij aan het (behoud van) cultureel erfgoed en maken gebruik van lokale producten.

Voorbeeld ter verduidelijking:

  • Geef mensen met een kleine portemonnee een kans om mee te gaan door een excursie te organiseren voor een ander, lager, tarief.
De maatschappij en cultuur versterk ik met mijn onderneming *verplicht
Versterken gezondheid en welzijn

We realiseren ons dat onze fysieke en mentale gezondheid verbonden is met die van de planeet en van onze menselijke waarden. Daarom willen we optimaal zorg dragen voor een gezonde en veilige plek voor onze werknemers, onze omgeving en onze gasten. We dragen zorg voor basisbehoeften als voldoende bestaanszekerheid, bescherming, genegenheid, begrip, ontspanning en de mogelijkheid om te spelen en creativiteit te uiten.

Voorbeeld ter verduidelijking:

  • Kies voor gezonde producten voor bezoekers, bijvoorbeeld bij het aanbieden van een lunchpakket, en werk samen met partijen die hier ook voor staan.
Met mijn onderneming versterk ik gezondheid en welzijn *verplicht
Geld als middel voor creatoe sociale en ecologische waarde 

We gebruiken geld om dat wat echt van waarde is te versterken. We zoeken naar manieren om duurzame impact te maken op mens, maatschappij en milieu, hier en nu en op het leven elders of later op deze planeet. We dragen bij door te investeren in schone lucht, minder CO2, meer biodiversiteit of door bijvoorbeeld goede gezonde werkplekken te bieden.

Voorbeeld ter verduidelijking:

  • Samenwerken met lokale initiatieven en bezoekers vragen om een vrije gift te doen hiervoor. Casper Meinders heeft zo bijvoorbeeld een cheque overhandigd aan Natuurmonumenten op Schiermonnikoog met een bijdrage voor het project ‘Red het konijn en zo de duinen van Schiermonnikoog’. 
Ik zie geld als een middel om sociale en ecologische waarde te creëren *verplicht

* Velden met een asterisk zijn verplicht.

Groene ondernemers - zij gingen je voor