Leeuwarden: Hofstad van de Friese Nassaus
Ontdek in Leeuwarden sporen van de zeven Friese stadhouders van Nassau. In de stad zijn prachtige voorbeelden terug te vinden. Twee paleizen, de Stadhouderlijke graven in de Grote of Jacobijnerkerk en het stadspark Prinsentuin. Monumenten, gebouwen en straatnamen herinneren aan de relatie met het vorstenhuis.
Voorouders van de eerste koning van Nederland
In 1813 werd de eerste koning van Nederland gekroond als Willem I. De grootvader was Willem Carel Hendrik Friso, stadhouder van Leeuwarden tot 1747. In datzelfde jaar vertrok hij naar Den Haag als Willem IV erfstadshouder van de hele Republiek der Verenigde Nederlanden te worden. Omdat hij vertrok uit Leeuwarden betekende dit het einde van de hofstad, hoewel zijn moeder tot haar dood gewoond heeft in haar paleis het Princessehof. Nu is Princessehof een Keramiekmuseum, waar door middel van de stijlkamers wordt herinnerd aan haar koninklijke bewoonster prinses Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765).
Nassauzomer
Het rijke Nassauverleden van Leeuwarden komt deze zomer weer tot leven. Ontdek diverse culturele activiteiten en stap in de voetsporen van Maria Louise en ontdek de fascinerende Nassaugeschiedenis van Leeuwarden.
Lees meer over de NassauzomerStadswandelingen
Ga op een koninklijke ontdekkingstocht door Leeuwarden met een stadgids. Ontmoet de royaliteits van Friesland en leer meer over de geschiedenis.
Lees meer over de stadswandelingenFietsroute: Van Hofstad naar Wad
Stap op de fiets en ontdek de Hofstad en het Wad. Tijdens deze 69 kilometer lange fietstocht ontdek je grote landhuizen en staten. Veel van deze landhuizen en staten bleven eeuwenlang in handen van dezelfde families. De route voert je langs verschillende staten en stinzen. Het zijn herinneringen aan de rijke geschiedenis van welvarend Friesland.
Lees meer over de fietsrouteKoninklijke bezienswaardigheden in Friesland
Het verhaal van Maria Louise als regentes
Een bijzondere rol speelde Maria Louise tijdens de erfopvolging van de familie. Ze vervulde tweemaal de van belanghebbende rol als regent. De eerste keer als jonge vrouw voor haar nog ongeboren zoon en later op 71-jarige leeftijd. Dit deed ze voordat haar kleinzoon de eerste koning van Nederland zou worden. Ze kreeg de bijnaam Marijke Muoi (tante Marijke), omdat ze zo geliefd was bij de Friezen. Dit is slechts één verhaal van de Friese Nassaus naast de nog vele verhalen die de rijke geschiedenis kent.
Podcast: De vrouwen van het Huis Oranje-Nassau
In deze podcast duiken in de bijzondere verhalen van de vrouwen van het huis Oranje-Nassau. Welke geliefde Friese dame is verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranje-dynastie? Waar staan de paleizen die we te danken hebben aan de smaak van een Oranje-vrouw? Treed in hun voetsporen en ontdek Koninklijk Nederland.
Beluister hier de podcastPodcast 'Leeuwarden: De stad van Marijke Meu'
In een nieuwe podcast van NBTC Holland vertellen burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma en conservator van het Fries Museum Marlies Stoter over het Koningshuis en de Friese Nassaus.
Beluister hier de podcast