Viering Chinees Nieuwjaar
Leeuwarden
Bij Keramiekmuseum Princessehof vieren we op 1 en 2 februari Chinees Nieuwjaar.
Neem alvast een kijkje
Wist je dat je twee keer in één jaar Oud en Nieuw kunt vieren? In China en andere Aziatische landen wordt tussen 21 januari en 20 februari het nieuwe maanjaar gevierd – een feest vol tradities en symboliek! Dit Chinees Nieuwjaar valt op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag. Bij Keramiekmuseum Princessehof vieren we dit bijzondere moment op 1 en 2 februari. Met een feestelijk programma bestaande uit rondleidingen, een traditionele theeceremonie en knipkunst. Reserveer een kaartje en vier de start van het nieuwe maanjaar!
Unieke rondleidingen
Tijdens Chinees Nieuwjaar bieden we in het museum twee unieke rondleidingen aan. De eerste is in het Nederlands en focust op persoonlijke verhalen over de rituelen en tradities van Chinees Nieuwjaar. De tweede rondleiding is in het Chinees, speciaal gericht op de Chinese gemeenschap in Nederland. Loop mee met een museumgids en ontdek zowel de tentoonstelling Wu Zetian als de vaste collectie van het museum, waarin we diverse topstukken uit China presenteren.
Beide dagen om 12.30 en 14.00u in het Chinees, én om 13.00 en 14.30u in het Nederlands
Leeuwendans
Geen enkel Chinees feest is compleet zonder een leeuwendans! Bij deze authentieke Chinese traditie worden kunst, historie en kung fu-bewegingen gecombineerd met live muziek bestaande uit Chinese bekkens en trommels. In een optocht beweegt een grote leeuwenkop al dansend door de straten. Op zaterdag 1 februari is dit feestelijke spektakel ook te bewonderen in de binnenstad van Leeuwarden. Mis het niet!
Alleen op zaterdag om 11.00u en om 13.30u
Theeceremonies
Schuif aan bij een authentieke Chinese theeceremonie in Keramiekmuseum Princessehof. Tijdens de viering van Chinees Nieuwjaar nodigen we je uit om de symboliek en rituelen van deze bijzondere ceremonie te ontdekken. Museumgids en Chinakenner Frank Hitman laat je kennis maken met de geur en smaak van authentieke Chinese thee. Dompel je onder in de rijke cultuur van het land en vier het begin van het nieuwe maanjaar.
Schuif doorlopend aan in de theesalon, tussen 11.00-14.00 uur
Dumplings eten (met stokjes)
Naast Chinese thee kunnen bezoekers ook proeven van Chinese dumplings. Deze gestoomde deeghapjes worden traditioneel gegeten tijdens het Lentefestival, ook bekend als Chinees Nieuwjaar. Tijdens dit feest komen hele families samen om gezamenlijk dumplings te maken en te genieten van elkaars gezelschap. Het gezamenlijk eten van de dumplings is een manier om elkaar geluk en voorspoed toe te wensen. Natuurlijk eten we de (vegetarische) dumplings – zoals het hoort – met stokjes. Nog niet zo behendig met stokjes? Geen zorgen; we leren het je graag!
Beide dagen van 14.00 tot 17.00u
Knip je eigen geluk
Op oudjaarsdag komen Chinezen samen met hun familie. Naast een feestmaal verjagen ze kwade geesten met vuurwerk. Knipkunst speelt daarbij een belangrijke rol: met kunstig geknipte patronen versieren ze hun ramen. De kleur rood, die geluk en voorspoed symboliseert, mag daarbij niet ontbreken. Zelf uitproberen? Kom naar het museum en breng het geluk in huis!
Schuif doorlopend aan in de theesalon.
Hier vind je Viering Chinees Nieuwjaar
Grote Kerkstraat 98911DZ Leeuwarden Plan je route
vanaf jouw locatie