Ga naar inhoud

Stamppot maken op zijn fries

Van dit gerecht geniet je het hele jaar door. Het is namelijk net even anders met de beste aardappelen vers uit de Friese klei. Stap in je camper en toer langs de shops waar je de ingrediënten vindt voor dit recept.

haal hier - de ingrediënten

Groente aan de weg bij Bakker Bio in Munnekezijl
Net buiten het Friese dorp Munnekezijl, aan de rand van het Lauwersmeergebied, ligt biologisch dynamisch landbouwbedrijf BakkerBio. Hier worden verschillende gewassen geteeld, waaronder bloemkool, aardappelen, pompoen, knolselderij en granen. Hier kun je langs de weg terecht bij de zelfbedienings-stand. Deze is open van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 uur tot zonsondergang. Bij de schuur hebben ze een winkeltje. Deze is open van ’s morgens 8.00 uur tot ’s avonds 18.00 uur, behalve op zondag. 

  • Haal hier de prei

Langs de aardappelautomaat in Ternaard
Ga langs de boer voor echte Friese kleiaardappelen. Hier vind je Irene, Bildtstar, Rode Star en Borger aardappelen. Maar ook diverse andere streekproducten. Het handige is dat je hier 24/7 terecht kunt, want het is een zelfbedieningsautomaat waar je met de pin kunt betalen.

  • Hier haal je aardappelen voor de stamppot

Preistamppot met appel

Je hebt nodig:

  • 500 g aardappelen
  • 500 g prei
  • 1 appel
  • 1 tl kerriepoeder
  • 125 g sour cream
  • 1 tl mosterd
  • olie, zout en peper

Lekker voor erbij: Gehaktbal of een paar blokjes oude kaas. 

Zo maak je het:
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Kook de aardappelen daarna in zo'n 15 tot 20 minuten in ruim kokend water gaar. Was ondertussen de prei en snijd in ringen. Snijd de appel in blokjes en snijd de bieslook fijn. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de prei en appel zo'n 7 minuten. Voeg tijdens het bakken ook de kerriepoeder toe en voeg naar smaak zout en peper toe. 

Zodra de aardappelen gaar gekookt zijn, giet je de aardappelen af. Stamp fijn en roer sour cream en mosterd door de aardappelen. Breng extra op smaak met zout en peper. Stamp de gebakken prei en appel door de aardappelen en maak af met bieslook.

Deel 5
  • Deel 5

Tips - voor onderweg