Food- en vogelroute Polder Pracht
Met PolderPracht wil Vogelbescherming Nederland van de Terschellinger Polder een waar weidevogelparadijs maken. Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers laten zij zien dat dit op een duurzame manier kan. Met het kopen van PolderPracht producten, zoals heerlijke kaas, maak jij de cirkel rond.
Mooie natuur, tevreden boeren, lekkere producten en een feest voor weidevogels!
Dit ga je zien
Startpunt
Nieuwe Dijk 1
8881 West Terschelling
Navigeer naar startpunt
Terschellinger Kaas
In deze kaasmakerij wordt kaas gemaakt van melk uit de vogelrijke weides van Terschelling. In het winkeltje kun je Skylger kaas en biologische Terschellinger kaas kopen. Daarmee kun je thuis nog eens nagenieten van het eiland!
Terschellinger Kaas
Terschellinger Kaas
Terschellinger Kaas
Nieuwe Dijk 30
8881 HC West-Terschelling
Schaapskudde van Terschelling
Op de dijk langs Waddenzee Werelderfgoed van West-Terschelling tot Lies grazen diverse Terschellinger lammeren. Het lamsvlees is te koop bij Keurslagerij Schaafsma in West-Terschelling.
Schaapskudde van Terschelling
Schaapskudde van Terschelling
Schaapskudde van Terschelling
Zedjespad 2
8894 LA Formerum
Vogels spotten bij Stryp
In het voor- en najaar vind je hier grote groepen kanoeten en rosse grutto’s. Een mooie plek om die te spotten is de kwelder bij Stryp.
Weides van familie Zorgdrager
Hier liggen de bloemrijke weides van het biologische melkveebedrijf van familie Zorgdrager. Een paradijs voor honderden weidevogels. Door pas laat in de lente het gras te maaien, krijgen ze de tijd om hun eieren uit te broeden en kuikens groot te brengen.
Weides van familie Zorgdrager
Weides van familie Zorgdrager
Weides van familie Zorgdrager
Schotlandweg
Terschelling
Formerumer wiel
Het Formerumer wiel is een kolk achter de Waddendijk ten zuiden van Formerum. De kolk ontstond lang geleden tijdens een dijkdoorbraak. Door het open water en natte graslanden is het wiel een vogelparadijs.
Ringsloot
Door de breedte en de schuine oevers is de Ringsloot een geliefde plek voor meerkoeten en eenden. Ook watersnippen en groenpootruiters zijn hier vaak te zien.
Oude Slenk op Terschelling
In deze bloemrijke weide zie je de overblijfselen van een oude slenk. Een slenk is een geul waar eb- en vloedwater doorheen stroomt. Op deze plek is er een rijkheid aan planten en vogelsoorten te zien.
Oude Slenk op Terschelling
Oude Slenk op Terschelling
Oude Slenk op Terschelling
Hoorner Kooiweg
8897 Terschelling
Kolonies Visdieven en Kokmeeuwen op Terschelling
Hier op Terschelling kun je genieten van grote kolonies visdieven en kokmeeuwen. Deze natte graslanden vol bloemen en kruiden zijn ook een perfecte broedplek voor grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters.
Kolonies Visdieven en Kokmeeuwen op Terschelling
Kolonies Visdieven en Kokmeeuwen op Terschelling
Kolonies Visdieven en Kokmeeuwen op Terschelling
Opperster Miederweg
8895 Terschelling
Hoornerkooi
Eendenkooi in duingebied en boerenland. In deze eendenkooi werden vroeger wilde eenden gevangen voor consumptie. Er broeden op deze plek veel zangvogels. Ook de buizerd heeft hier zijn nest. De kooi is tijdens excursies te bezoeken.
Schapenboerderij De Zeekraal
Deze biologische melkschapenhouderij vind je op het idyllische Waddeneiland Terschelling. Je waant je meteen al op vakantie. Eerst ga je met de boot over, om vervolgens per fiets, bus of auto met gemak naar De Zeekraal te vertrekken!
Puur Terschelling
Stap in de huifkar en ga mee op nachtelijk avontuur naar het donkerste plekje van Nederland, het Dark Skypark. Om in het park te genieten van een prachtige sterrenhemel.
Kaapsdune
Speur vanaf dit mooie uitzichtpunt over het eiland met de gratistelescoop. Zo is goed te zien hoe vogels de landschappen op het eiland gebruiken: de duinen, de Noordzee, de Boschplaat, de polder en het wad.
Boerderij Spanjer
De Biologische boerderij van Cees en Margriet Spanjer met Aberdeen Angus zoogkoeien en schapen. Je kunt hier heerlijk rundvlees kopen. Vlees ook te koop bij De Bionier.
Bijenpark Terschelling
Bezoek het bijenpark van Imkerij Hornsjilde, dat altijd open is. Loop zelf rond, bezoek hun winkel of maak een afspraak om mee te doen met verschillende cursussen voor jong en oud! Bezoek de website voor meer informatie.
Bijenpark Terschelling
Bijenpark Terschelling
Bijenpark Terschelling
Hornsjildeweg 1
8891 JJ Midsland
Natte graslanden
In dit lage deel van de polder liggen de weides van het biologische jongveebedrijf van familie Hek. Tureluurs en grutto’s verblijven graag op deze plek, die wordt natgehouden met een waterpomp op zonne-energie.
Boerderij Halfweg
Boerderij Halfweg maakt van hun eigen koeien- en schapenmelk diverse kazen. In de boerderijwinkel verkopen zij hun kazen, eilander vlees en worstjes, schapenwolcrèmes , schapenvachten en wolproducten. Je hebt hier een mooi utzicht over de Westerpolder.
Beschrijving
Je staat nu bij het startpunt van de route. Veel plezier!
Polder bij Westdijk Op deze plek broeden veel scholeksters en tureluurs. Dit komt doordat er grondwater uit de bodem omhoogkomt. Weidevogels zijn dol op een vochtige bodem, omdat ze dan met hun snavel makkelijker bij de wormen komen die ze eten. Stryperpolder en Stryperkwelder De oude Stryperpolder is in het voorjaar een nat landschap met volop voedsel voor weidevogels. Je kunt hier in de lente grote kolonies visdieven en kokmeeuwen zien broeden. De Stryperkwelder ligt aan de buitenkant van de dijk. Dit stukje Wadden is een populaire verzamelplek voor wadvogels. Weides van familie Zorgdrager Hier liggen de bloemrijke weides van het biologische melkveebedrijf van familie Zorgdrager. Een paradijs voor honderden weidevogels. Door pas laat in de lente het gras te maaien, krijgen ze de tijd om hun eieren uit te broeden en kuikens groot te brengen. Formerumerwiel Het Formerumerwiel is een kolk achter de Waddendijk ten zuiden van Formerum. Het wiel (een ander woord voor diepe poel of kolk) ontstond lang geleden tijdens een dijkdoorbraak. Door het open water en de omringende natte graslanden is het wiel een vogelparadijsje. Ringsloot Door de breedte en de schuine oevers is de Ringsloot een geliefde plek voor meerkoeten en eenden. Ook watersnippen en groenpootruiters zijn hier vaak te zien. Oude slenk In deze bloemrijke weide zie je de overblijfselen van een oude slenk. Een slenk is een geul waar eb- en vloedwater doorheen stroomt. Op deze plek is er een rijkheid aan planten en vogelsoorten te zien. Kolonies Op deze plek kun je genieten van grote kolonies visdieven en kokmeeuwen. Deze natte graslanden vol bloemen en kruiden zijn ook een perfecte broedplek voor grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters. Hoornerkooi In deze eendenkooi werden vroeger wilde eenden gevangen voor consumptie. Er broeden op deze plek veel zangvogels. Ook de buizerd heeft hier zijn nest. De kooi is tijdens excursies te bezoeken. Boerderij De Zeekraal, Oosterend 17 Neem een kijkje op de biologische schapenboerderij van familie Bakker. gemaakt van melk uit de vogelrijke weides van Terschelling. In het winkeltje kun je kaas kopen om thuis na te genieten van het eiland. www.terschellingerkaas.nl
Verrekijkeruitleenpunt Puur Terschelling, Oosterend 39
Met een verrekijker geniet je nóg meer van vogels. Bij Puur Terschelling mag je gratis (€50,- borg) een hele dag een kijker lenen. Of ga mee op huifkartocht door de Terschellinger Polder. www.puur-terschelling.nl
Bijenpark Terschelling,
Hornsjildeweg 1
Bezoek het bijenpark van Imkerij Hornsjilde, dat altijd een afspraak voor een excursie. www.bijenparkterschelling.nl
Boerderij Gèskieker, Kinnum 1
Bezoek de boerderij en winkel van boerin Neeke. Op het erf is de gratis tentoonstelling ‘Het Terschellinger Boerenland: een weidevogelparadijs’ te bezoeken. Je kunt hier gebruik maken van
telescopen en verrekijkers om vogels in de bloemrijke weide van héél dichtbij te bekijken.
www.geskieker.nl
Natte graslanden
In dit lage deel van de polder liggen de weides van het biologische jongveebedrijf van familie Hek. Tureluurs en grutto’s verblijven graag op deze plek, die wordt natgehouden met een waterpomp
op zonne-energie.
Boerderij Halfweg Terschelling, Kooipad 7
Op boerderij Halfweg worden schapen en koeien gemolken. Van de verse melk wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt, die je kunt proeven en kopen in de winkel.