Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

Elfsteden fietsroute (totaal)

(258.0 km)

Voor de 'Tocht der Tochten' hoef je niet te wachten op ijs. Op de fiets is het minstens zo leuk de route van bijna 260 kilometer langs de 11 Friese Steden te rijden.

Deze route begint in Leeuwarden. Net als de officiële Elfstedentocht. Maar in principe kun je zelf bepalen in welke stad je start. Het is maar net waar je op dat moment bent. Je komt door Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. En tussendoor fiets je door het prachtige afwisselende landschap van Fryslân.

Bebording
Onderweg volg je de Elfstedenroute bordjes. De groene bordjes zijn voor de route met de klok mee (zoals de route op deze website is aangegeven). De blauwe bordjes zijn voor de route tegen de klok in. Scroll door de foto's om te zien hoe de bordjes er uit zien. (o…

Voor de 'Tocht der Tochten' hoef je niet te wachten op ijs. Op de fiets is het minstens zo leuk de route van bijna 260 kilometer langs de 11 Friese Steden te rijden.

Deze route begint in Leeuwarden. Net als de officiële Elfstedentocht. Maar in principe kun je zelf bepalen in welke stad je start. Het is maar net waar je op dat moment bent. Je komt door Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. En tussendoor fiets je door het prachtige afwisselende landschap van Fryslân.

Bebording
Onderweg volg je de Elfstedenroute bordjes. De groene bordjes zijn voor de route met de klok mee (zoals de route op deze website is aangegeven). De blauwe bordjes zijn voor de route tegen de klok in. Scroll door de foto's om te zien hoe de bordjes er uit zien. (op de bordjes staat lengte 240 km. De route is iets aangepast, waardoor het langer is geworden). Je kunt ook het fietsknooppuntennetwerk volgen. De bordjes van de Elfstedenroute lopen synchroon met dit netwerk.

Etappes 11 steden fietstocht
We hebben de Elfsteden fietsroute ingedeeld in 4 etappes, zodat je een paar mooie dagen op de fiets in Friesland kunt doorbrengen. Als je op onderstaande linkjes klikt vind je de etappes met fietsknooppunten. Let op: de etappe begint in Sneek. Deze totale route begint in Leeuwarden.

- Etappe 1: Sneek - Stavoren (75 km.)
- Etappe 2: Stavoren - Harlingen (51 km.)
- Etappe 3: Harlingen - Dokkum (80 km.)
- Etappe 4: Dokkum - Sneek (53 km.)

Elke stad heeft z'n eigen charme: van watersportwalhalla tot bedevaartsoord. Ook de grootte van de steden verschilt: van Sloten met 900 inwoners tot Leeuwarden met meer dan 90.000! In elke stad vind je interessante musea, gezellige pleintjes en leuke hotspots om te shoppen en eten. Een overnachting boek je eenvoudig via de overnachtingspagina.

Het afwisselende landschap van Fryslân met haar prachtige vergezichten zal je boeien van begin tot eind. In het noorden het weidse uitzicht. In het zuiden het heuvelachtige Gaasterland. Tussen de steden fiets je soms over trekwegen/jaagpaden langs het water. Dit zijn paden die vroeger gebruikt werden om trekschuiten over het water vooruit te trekken tussen de steden. Meer informatie over de jaagpaden vind je hier.

Officiële Elfstedentocht route
Op sommige plekken fiets je langs de officiële (schaats)route aan het water, maar op veel plekken is dit (helaas) niet mogelijk. De route wijkt dan af van het water. Om toch een beetje te weten hoe de officiële Elfstedentocht via het water loopt, hebben we een kaartje gemaakt met de schaatsroute (blauwe lijn), deze fietsroute (licht groene lijn) en de wandelroute (rode lijn). Je vindt hem hier.

Pontje
Vlak voor Langweer passeer je Veerpont Langweerdervaart. Deze pont vaart doordeweeks van 07.00 tot 21.00 uur en 's weekends van 09.00 tot 21.00 uur. Neem voor de zekerheid contant geld mee en check van te voren altijd de actuele openingstijden en tarieven via deze pagina.

Stempelkaart en routeboekje
In elke stad heb je de mogelijkheid om -ook fietsend- een stempel te halen. Koop bij de Afûk Leeuwarden, Visitor Center Leeuwarden of bij de info/VVV punten in elke stad de stempelkaart en laat hem bij alle info- / VVV punten afstempelen*. Zo heb jij je échte bewijs dat je hem gefietst hebt! Stempelkaart is ook online te koop via de webshop. Je hebt ook de mogelijkheid om bij deze plekken een routeboekje incl. de stempelkaart te kopen. Online vind je die hier.
*Houd rekening met de openingstijden. Het afstempelen is alleen mogelijk van april tot en met oktober. In het winterseizoen zijn namelijk niet alle informatie- en VVV-locaties geopend.

11 fonteinen
Elke Friese stad heeft sinds 2018 (Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa) een eigen fontein, die iets vertelt over de betreffende stad. Spot jij ze allemaal? Voor sommige moet je iets omfietsen. Meer informatie over de 11fountains vind je hier.

Iconen Elfstedentocht
Met deze fietstocht kom je ook langs een paar iconen van de Elfstedentocht. Herinner je je nog de beelden van het bruggetje van Bartlehiem? Grote mensenmassa en muziek op en rond het kruispunt waar de schaaters twee keer langs komen. Of het beroemende keerpunt in Dokkum? Om langs de Tegeltjesbrug en bij de finish aan de Bonkevaart in Leeuwarden te komen moet je iets omfietsen. Kijk voor de afwijkende route bij Etappe 4: Dokkum - Sneek (53 km.).

Varianten Elfstedentocht
Wil je liever meedoen aan het grote Elfstedenrijwieltocht evenement op Pinkstermaandag? Klik dan hier voor meer informatie. Bij dit evenement start en finish je in Bolsward. Wist je dat er meerdere varianten zijn om de Elfstedentocht 'mee te maken'? Zo doen mensen hem elk jaar op de SUP, met oldtimers, wandelend, steppend of roeiend. Een ware beleving! Lees hier meer

Dit ga je zien

Startpunt:

Verlaatsbrug
8913 HB Leeuwarden
Navigeer naar startpunt
17
99
31
58
56
61
41
73
13
89
62
16
64
80
51

Sneek (Snits)

Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.

Bezoek Sneek

Sneek (Snits) Waterpoort Sneek
42
43
26
27
41
40

IJlst (Drylts)

Elfstedenstadje IJlst ligt vlakbij Sneek en staat bekend als de houtstad van Friesland.

Bezoek IJlst

IJlst (Drylts) Molen IJlst

11fountains IJlst

Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt.

Lees meer

11fountains IJlst
53

11fountains Sneek

Buiten gebruik

Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds.

Lees meer

11fountains Sneek
05
50
59

Veerpont Langweerdervaart (De Brekken)

-De pont vaart op feestdagen volgens de zondagsdienstregeling.

Bekijk actuele tijden en prijzen

Veerpont Langweerdervaart (De Brekken)
93
92
58
56
55
54
77
15
53
42
43

Sloten (Sleat)

Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.

Bezoek Sloten

Sloten (Sleat) Sloten gracht

11fountains Sloten

Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.

Lees meer

11fountains Sloten
44
32
68
29
85
28
34
35
19
21
20
22
16
15
06
05
04

Stavoren (Starum)

Stavoren is het oudste Elfstedenstadje gelegen aan het IJsselmeer, een echte bestemming voor watersporters!

Bezoek Stavoren

Stavoren (Starum) Fontein Stavoren

11fountains Stavoren

De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.

Lees meer

11fountains Stavoren
64
98
60
84
97

Hindeloopen (Hylpen)

Hindeloopen is een erg pittoresk Elfstedenstadje aan het IJsselmeer in Zuidwest Friesland. Zelden zie je zo'n sfeervol haventje.

Bezoek Hindeloopen

Hindeloopen (Hylpen) Hindeloopen

11fountains Hindeloopen

Inspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen.

Lees meer

11fountains Hindeloopen
96
19
21
20
22
17

Workum (Warkum)

Workum is een heerlijk Elfstedenstadje in Zuidwest Friesland, langgerekt van vorm met helemaal aan de westzijde het IJsselmeerstrand.

Bezoek Workum

Workum (Warkum) Workum Fontein

11fountains Workum

Al eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust.

Lees meer

11fountains Workum
04
06
09
10
11
05

Bolsward (Boalsert)

Bolsward is qua Elfstedenbegrippen een grotere stad met diverse winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden. 

Bezoek Bolsward

Bolsward (Boalsert) Bolsward Broerekerk

11fountains Bolsward

Vleermuizen zijn intrigerende, nuttige dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologisch systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom.

Lees meer

11fountains Bolsward
01
04
75
99
27
30
64
14
93
19
51

Harlingen (Harns)

Harlingen is de Elfstedenstad aan het Wad. Een prachtige stad met een nautisch heden en verleden, gebouwd op de bodem van de oude zee...

Bezoek Harlingen

Harlingen (Harns) Harlingen stad

11fountains Harlingen

Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist om ze van de dood te redden.

Lees meer

11fountains Harlingen
54
18
17
16
15

Franeker (Frjentsjer)

Elfstedenstad Franeker is een boeiende stad met haar rijke universiteitsverleden.  Jarenlang werd deze stad bewoond door vele studenten. Daaronder waren bekende namen als Descartes.

Bezoek Franeker

Franeker (Frjentsjer) Franeker

11fountains Franeker

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie.

Lees meer

11fountains Franeker
12
45
97
88
41
81
63
65
44
17
53
04
03
90
34
13
75
76
18
19
26
27
29
32
40
41
73
01

Dokkum (Dokkum)

Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.

Bezoek Dokkum

Dokkum (Dokkum) Dokkum kerk en fontein

11fountains Dokkum

De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag.

Lees meer

11fountains Dokkum

Keerpunt Elfstedentocht

Je zit er zo op: de doorlopers daar op de kade in Dokkum bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum.

Meer informatie

Keerpunt Elfstedentocht Doorlopers bankjes bij Keerpunt Dokkum
30
25
24
80
23
12
10
11

Elfstedenbruggetje Bartlehiem

Bartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.

Meer informatie

Elfstedenbruggetje Bartlehiem
09
12
36

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk

Over het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.

Meer informatie

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk Elfstedentocht
04
22
24
85

Bonkevaart - finish Elfstedentocht

Sinds 1985 is hier de finish van de Elfstedentocht: op de Bonkevaart in Leeuwarden.

Meer informatie

Bonkevaart - finish Elfstedentocht Finishpunt van de Elfstedentocht op de Bonkevaart
64
63

Leeuwarden (Ljouwert)

Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân. Een prachtige stad met veel historie die vroeger aan de Middelzee lag.  

Bezoek Leeuwarden

Leeuwarden (Ljouwert) Leeuwarden fontein

11fountains Leeuwarden

"Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.

Lees meer

11fountains Leeuwarden
17

Eindpunt:

Verlaatsbrug
8913 HB Leeuwarden
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt:

Verlaatsbrug
8913 HB Leeuwarden
Navigeer naar startpunt

Startpunt
Deze fietsroute begint bij fietsknooppunt 17. Op de Verlaatsbrug in Leeuwarden. Dit is vlak bij de officiële startlocatie van de Elfstedentocht (schaats) in de Swettehaven.

Bebording:
Onderweg volg je de Elfstedenroute bordjes. De groene bordjes zijn voor de route met de klok mee (zoals de route op deze website is aangegeven). De blauwe bordjes zijn voor de route tegen de klok in. Je kunt ook het fietsknooppuntennetwerk volgen. De bordjes van de Elfstedenroute lopen synchroon met dit netwerk.

Openbaar vervoer:
Kom je met het OV naar Friesland? Op start- en finishpunt Leeuwarden stopt de Arriva en NS trein. Je fiets mag buiten de spits mee in de trein (koop wel een speciaal ticket hiervoor). Fietsknooppunt 17 (startlocatie van deze route) is vlak bij station Leeuwarden.

Eindpunt:

Verlaatsbrug
8913 HB Leeuwarden
Navigeer naar eindpunt
  • 17
  • 99
  • 31
  • 58
  • 56
  • 61
  • 41
  • 73
  • 13
  • 89
  • 62
  • 16
  • 64
  • 80
  • 51
  • 42
  • 43
  • 26
  • 27
  • 41
  • 40
  • 53
  • 05
  • 50
  • 59
  • 93
  • 92
  • 58
  • 56
  • 55
  • 54
  • 77
  • 15
  • 53
  • 42
  • 43
  • 44
  • 32
  • 68
  • 29
  • 85
  • 28
  • 34
  • 35
  • 19
  • 21
  • 20
  • 22
  • 16
  • 15
  • 06
  • 05
  • 04
  • 64
  • 98
  • 60
  • 84
  • 97
  • 96
  • 19
  • 21
  • 20
  • 22
  • 17
  • 04
  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 05
  • 01
  • 04
  • 75
  • 99
  • 27
  • 30
  • 64
  • 14
  • 93
  • 19
  • 51
  • 54
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 12
  • 45
  • 97
  • 88
  • 41
  • 81
  • 63
  • 65
  • 44
  • 17
  • 53
  • 04
  • 03
  • 90
  • 34
  • 13
  • 75
  • 76
  • 18
  • 19
  • 26
  • 27
  • 29
  • 32
  • 40
  • 41
  • 73
  • 01
  • 30
  • 25
  • 24
  • 80
  • 23
  • 12
  • 10
  • 11
  • 09
  • 12
  • 36
  • 04
  • 22
  • 24
  • 85
  • 64
  • 63
  • 17