Ontdek prachtige bezienswaardigheden in Friesland

Molens, gemalen, kerken, staten en stinzen en meer

Ontdek prachtige bezienswaardigheden in Friesland!


In Friesland vind je prachtige bezienswaardigheden. Van kerken tot molens en van gemalen tot staten en stinzen. En de natuur in Friesland is een bezienswaardigheid op zich vanwege de grote diversiteit. Naar welke bezienswaardigheden wil jij?

Staten en Stinzen

Alles weten over de geschiedenis van de Friese adel? Ontdek alle Staten en Stinzen die Friesland nog altijd rijk is. Waan je volledig in de oude tijd wanneer je deze prachtige gebouwen bezoekt. De landgoederen en kasteeltjes zijn enorm en nog altijd prachtig om te zien. Al sinds de twaalfde eeuw werden er staten en stinzen gebouwd in Friesland toen het gebruiken van steen in opkomst was bij de rijke bevolking van Nederland. De adel kon zich in roerige tijden terugtrekken in de Stinzen die vaak omringd werden door grachten of wallen. Ontdek de verschillende Staten en Stinzen in Friesland:

 • Stadhouderlijk Hof (Leeuwarden)
 • Dekema State (Jelsum)
 • Stania State (Oentsjerk)
 • Jongemastate (Rauwerd)
Bekijk alle staten en stinzen

Molens

In Friesland vind je maar liefst 124 molens! Er zijn poldermolens, korenmolens en pelmolens. In alle plaatsen die Friesland rijk is, vind je wel een molen. Sommigen zijn nog in werking, anderen werken helemaal niet meer. Een selecte groep is alleen nog open voor demonstraties aan bezoekers. Wil je een demonstratie meemaken? Dit kan het hele jaar door! Ontdek hoe het eraan toe gaat in een molen en wat er allemaal gedaan moet worden. Ontdek alles over de Friese molens!

Kerken

De meeste kerken in Friesland dateren van de Middeleeuwen! Al jarenlang zijn deze prachtige kerken te vinden in de provincie en ze staan er nog allemaal erg goed bij. De oudste kerkjes staan op terpen en werden gebouwd met turfsteen. Ontdek kerken uit verschillende periodes:

Romaanse kerken (1000-1150)

 • Hantum
 • Grou
 • Nes

Romano-gotische kerken (1150-1400)

 • Boazum
 • Jistrum
 • Hallum

Gotische kerken (1400-1600)

Gemalen

In Friesland vind je meer dan honderd gemalen! Deze gemalen voeren het water af om het polderpeil goed te houden. Ontdek de drie bekendste gemalen van de provincie Friesland:

 • Woudagemaal: Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Er is een enorme machinehal te vinden met vier stoommachines. Hieraan zijn grote vliegwielen gekoppeld. Absoluut de moeite waard om eens te bezoeken.
 • Sudergemaal: Dit gemaal is in 1924 gebouwd en was één van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Je vindt dit gemaal in Nij Beets. Bewonder de grote pompen die een goede indruk geven van de kracht van het water.
 • J.L. Hooglandgemaal: Het elektrische gemaal in Stavoren dat op 10 mei 1967 officieel geopend werd. Een ontwerp van architect P. de Vries dat door het uiterlijk alleen al de moeite waard is om te bezoeken. Het gemaal loost het water vanuit de Friese boezem in het IJsselmeer.

Monumenten

In Friesland zijn ongeveer 4500 monumenten die terug te vinden zijn in het rijksmonumentenregister. Deze monumenten kunnen onderverdeeld worden in kerken en kloosters, molens, kastelen, verdedigingswerken, boerderijen en weg- en waterwerken. De monumenten zijn mooi om te bezichtigen en geven de historie van Friesland prachtig weer. Wil je alles weten over de monumenten in Friesland? Ontdek alle monumenten.

Architectuur

Friesland heeft veel bekende gebouwen met allemaal bijzondere eigenschappen. De Friese elf steden hebben allemaal een beschermd stadsgezicht en ook verschillende andere plaatsen hebben een beschermd dorpsgezicht. In Friesland tref je verschillende UNESCO-monumenten aan, waaronder het Woudagemaal, het Stadhuis van Franeker en Planetarium Eise Eisinga. Bekend omdat ze uniek, hoog of bijzonder zijn, zijn het Stadhuis van Bolsward, de Waterpoort van Sneek, de Tonnemafabriek en de Achmeatoren. In Friesland zijn ook verschillende aquaducten te vinden waar nog altijd boten door varen! Omdat de provincie aan het water ligt, zijn er natuurlijk ook vuurtorens. Ontdek alles over de architectuur in Friesland.

De Friese natuur

De natuur in Friesland is een echte bezienswaardigheid. Er zijn maar liefst vier nationale parken en landschappen in Friesland te vinden die er allemaal totaal verschillend uitzien. Ontdek de boomkruinen, terpen en waterlandschappen die Friesland rijk is en geniet volop van je verblijf in Friesland.

Kom jij de bezienswaardigheden in Friesland ontdekken? Aan één dag heb je niet genoeg! Wanneer je meerdere dagen in Friesland wilt verblijven, kun je een overnachting boeken.

Bekijk alle bezienswaardigheden

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.