It Griene Strân
Workum
It Griene Strân is een biologisch akkerbouw- en tuinbouwbedrijf met winkel nabij Workum. Er is ook een boerderijcamping.
Take a look
“Kopen bij de boer is beter voor de boer en stukken voordeliger voor de klant”
It Griene Strân in Workum van Jan Pieter van der Plaats ligt vlak langs het IJsselmeer. In 1950 is het bedrijf door de ‘pake’ van Jan Pieter gestart. Een echt familiebedrijf dus. Eind jaren tachtig zijn ze op biologische wijze gaan verbouwen. “We zijn toen gaan inzien dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de mens. Dus voor een schone en gezonde toekomst en het behoud van de puur natuurlijke smaak van onze producten.”
Ze verbouwen vooral aardappelen, granen en verschillende soorten groenten. “Gaandeweg zijn we onze akkerbouwgewassen steeds meer rechtstreeks aan de klant gaan verkopen. Wij krijgen meer voor ons product en de klant betaalt ook nog eens (veel) minder. En dat ook nog eens zo vers als maar kan, want de wortels, aardappelen en andere groenten die wij van het land halen, gaan direct onze boerderijwinkel in. Je proeft het land. We verkopen niet alleen onze eigen producten in de winkel. We zijn aangesloten bij een webwinkel voor biologische producten (www.hofweb.nl). Een groot deel van de boodschappen kun je dus bij ons doen. “Super vers, direct van het land, goedkoper en een breed assortiment zijn de redenen waarom klanten bij ons komen.”
Ook heeft It Griene Strân een boerderijcamping, genaamd Sudersé. “Hier genieten mensen van de stilte en de rust van het boerenland in het IJsselmeergebied of ze brengen een bezoek aan de karakteristieke dorpen en stadjes van zuidwest Friesland. Een veelzijdige ervaring op het platteland!”
- WebwinkelYes
- KinderenYes
- AlternatiefYes
- GezinnenYes
- VolwassenenYes
- SeniorenYes
- Distance to your location:
Here you will find It Griene Strân
It Griene StrânSlinkewei 8
8711 HC Workum Plan your route
from your location
In the neighbourhood
View all routes-
Wandelen langs de IJsselmeerkust Workum en Hindeloopen
Wandelen langs de IJsselmeerkust Workum en Hindeloopen(20.0 km)Ferwoude -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)(40.1 km)Makkum
Locations
View all locations-
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - Vogelkijkhut
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - VogelkijkhutKimswerd -
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve Sneek
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve SneekSneekDirect boekbaar
-
Wapens onder het hooi
Wapens onder het hooi
In het najaar van 1944 beginnen de wapendroppings. Tot aan de bevrijding is er in de provincie Friesland een vijfentwintigtal van geweest. De wapens moeten uit handen van de bezetters blijven en worden daarom goed verborgen, vaak bij boeren. De boerderij van Johannes van Dijk in Hitzum is het voornaamste wapendepot van district VII van het gewest Friesland van de NBS, de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. In de boerderij van Willem Postma onder Achlum krijgen de illegale werkers wapenonderricht van een speciale instructeur, die mee is gedropt. Alles geschiedt natuurlijk met de grootste behoedzaamheid, maar toch kruipen de NBS’ers twee keer door het oog van de naald.
Boer Van Dijk is fel anti-Duitse bezetter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn boerderij een toevlucht wordt voor onderduikers en verzetsmensen. Twee van zijn zoons zijn lid van de NBS, de in het najaar van 1944 uit de verschillende geledingen van het verzet gevormde paramilitaire verzetsorganisatie. De gedropte wapens worden bij hem gebruiksklaar gemaakt en vervolgens diep onder het hooi in de schuur weggestopt.
Ook weigert Van Dijk mee te werken aan de verplichte leveringen van vee, melk en hooi aan de Wehrmacht. Als reactie gaan Duitse militairen over tot inbeslagname van zijn hooi. Onder toeziend oog van Sonderführer August Geese van de Abteilung Ernährung und Landwirtschaft, onderdeel van de Wehrmacht, geassisteerd door zijn fanatieke Nederlandse tolk Grietje Sinnema, wordt het hooi uit de schuur gehaald. Ieder moment kunnen de wapens bloot komen te liggen, maar net op tijd vindt Geese het genoeg. Leden van het verzet, die met een pistool in de zak de boel in de gaten hielden, hoeven niet in actie te komen. Een drama is afgewend. Toch zal de oorlog voor de familie Van Dijk dramatisch eindigen: hun zoon Jitze Pieter sneuvelt bij een vuurgevecht tussen NBS’ers en terugtrekkende Duitse militairen op de dag dat Hitzum wordt bevrijd.
Om met de wapens te kunnen omgaan krijgen de verzetsmensen instructies van commando’s, die eveneens zijn gedropt. Dat gebeurt onder andere op de boerderij van Willem Postma, gelegen aan een doodlopende weg, midden in de weilanden tussen Hitzum en Achlum. Op een middag aan het einde van oktober 1944 komen dertig mannen daar in het geheim samen in de schuur om van instructeur Groenewoud te leren omgaan met stenguns, bazooka’s, handgranaten. Ze zijn volop bezig als er een motorpatrouille van de Grüne Polizei nadert. De paniek slaat toe onder de mannen, maar Groenewoud houdt het hoofd koel, duwt ze een wapen in de hand en laat ze een positie innemen. De Grünen rijden echter door, maar komen even later weer terug als ze ontdekken dat de weg doodloopt. Opnieuw rijden ze de boerderij voorbij, kennelijk zijn ze verdwaald. Het loopt goed af.
Hitzum