Wandelrondje Heeg - IJlst
Van dorp naar stad. Van paling naar hout. Dit wandelrondje vertelt je meer over de geschiedenis van palingdorp Heeg en Houtstad IJlst.
Palingdorp Heeg
Rond de 17e eeuw had Friesland, en dan met name de dorpen Heeg en Gaastmeer en de stad Workum, een rijke handel in paling met Londen. In de gloriedagen voeren maar lie…
Van dorp naar stad. Van paling naar hout. Dit wandelrondje vertelt je meer over de geschiedenis van palingdorp Heeg en Houtstad IJlst.
Palingdorp Heeg
Rond de 17e eeuw had Friesland, en dan met name de dorpen Heeg en Gaastmeer en de stad Workum, een rijke handel in paling met Londen. In de gloriedagen voeren maar liefst zestien palingaken naar de Engelse hoofdstad. Bezoek Bezoekerscentrum en VVV Heeg om meer over het verhaal te weten te komen. Je kunt hier tevens ook een fietsroute kopen die je het verhaal vertelt van deze gouden geschiedenis. Als je vanaf het Bezoekerscentrum het dorp inloopt kom je langs verschillende plekken die je het verhaal vertellen over de palingfamilie 'Visser'. Onder andere de Havenkom waar alle schepen (palingaken) lagen, het huis 'Siet u Selfs' en de Palingaak: een replica van één van de aken. Je kunt in het Bezoekerscentrum een ticket kopen voor een tocht op deze aak.
Houtstad IJlst
Van de rijke palinghandel loop je in de houthandel van de stad IJlst. Jarenlang werden in IJlst boomstammen door de legendarische houthandelaren Oppedijk en S.O. de Vries verzaagd. De iconische houtzaagmolen de Rat herinnert aan die tijd. Maar ook de Schoorsteen van Nooitgedagt. De meeste Friese kinderen hebben vroeger schaatsen geleerd op de houtjes van Nooitgedagt. Bezoek het museum en de molen om meer over deze geschiedenis te weten te komen.
Lokaasjes op dizze rûte
Bezoekerscentrum en VVV Heeg
Bezoek het interactieve bezoekerscentrum in Heeg. Een inspirerende plek die uitnodigt tot ontdekking. Koop hier de leukste souvenirs en tickets voor een tocht met de palingaak.
Havenkom de Syl
De Syl was vroeger de havenkom van Heeg. Hier was het vroeger één en al bedrijvigheid van schepen, bootjes en vissers.
Siet u Selfs
Het wit gepleisterde huis "Siet u Selfs" aan de overkant van de Syl is een belangrijk stuk geschiedenis van het dorp. Het huis is in 1782 in opdracht van de koopman en zeehandelaar Anne Wiegers Visser (1718-1787) gebouwd.
De Helling
De Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
De Palingaak
Korneliske Ykes II is een reconstructie van de oude palingaken waarmee vroeger naar London werd gevaren. Deze palingaak ligt in het centrum van Heeg aangemeerd.
IJlst (Drylts)
Elfstedenstadje IJlst ligt vlakbij Sneek en staat bekend als de houtstad van Friesland.
Oude Stadhuis IJlst
Galamagracht nr. 49 steekt met haar leistenen dak hoog boven de andere bebouwing uit. Dit is het voormalige stadhuis van IJlst.
Mauritiuskerk IJlst
De huidige Mauritiuskerk uit 1830 in IJlst is gebouwd naar ontwerp van J. Ankringa met een preekstoel ui 1672 met fraai houtsnijwerk en doophek afkomstig ui de oude kerk.
Overtuinen
Uniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de Ee. Een rivier met het karakter van een stadsgracht.
Schoorsteen van Nooitgedagt
Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.
11fountains IJlst
Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt.
Museum en werkplaats Houtstad IJlst
Beleef de historie van IJlst met een actief bezoek aan Museum en werkplaats Houtstad IJlst. De stad is door de eeuwen heen verbonden met hout.
Houtzaagmolen De Rat
Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is.
Villa Romsicht
Aan De Skatting 18 in Heeg staat ‘Villa Romsicht’ (Ruim Zicht). In de Hegemer volksmond "De Villa" genoemd. Dit erfgoed is ontworpen door architect W.Z. de Jong uit Sneek in Eclectische stijl met decoraties in Art Nouveau stijl. Opdrachtgever was de invloedrijke palinghandelaar uit Heeg.
Bezoekerscentrum en VVV Heeg
Bezoek het interactieve bezoekerscentrum in Heeg. Een inspirerende plek die uitnodigt tot ontdekking. Koop hier de leukste souvenirs en tickets voor een tocht met de palingaak.
- 78
- 46
- 63
- 31
- 89
- 91
- 84
- 67
- 11
- 40
- 55
- 78