Elfmerenrit (gemotoriseerd)
De elfmerenrit is een prachtige route langs de Friese meren door een idyllisch landschap met parels van dorpen.
De rit van 200 km door het zuidelijke deel van Friesland voert je via mooie binnenwegen langs de welbekende meren van Friesland.
We hebben de route via google maps opgedeeld:
Lokaasjes op dizze rûte
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
Klokkenstoel Broek
Op een enigzins verhoogd kerkhof aan de vaart in Broek staat een witgeschilderde klokkenstoel met een helmdak. De luidklok is in 1600 door Hendrik Wegewaert gegoten.
Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
De kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.
Goaiingarypster Puollen
De Goaiingarypster Puollen staat op meerdere plaatsen in directe verbinding met het Sneekermeer.
Sneekermeer (Snitser Mar)
Het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) is uiteraard bekend van de Sneekweek, de jaarlijkse zeilwedstrijden die hier op het meer gehouden worden.
Terherne (Terhorne)
Terherne staat bekend als Kameleondorp en is een eiland in het Sneekermeer. Aan de ene kant vind je het meer en aan de andere kant de Terhernster poelen.
Kameleon Terherne
Kameleondorp, daar komen de verhalen tot leven. Ben jij een echte avonturier? Stap dan in de voetsporen van Hielke en Sietse en kom naar Terherne.
Akkrum (Akkrum)
Akkrum is een leuk watersportdorp in het midden van het Friese merengebied, vlakbij Nationaal Park de Alde Feanen.
Grou (Grouw)
Grou is een toeristisch maar karakteristiek watersportdorp middenin Friesland met een gezellig centrum.
Pikmar
Het Pikmeer, officieel Pikmar, is een van de Friese meren. De start van het SKS Skûtsjesylen vindt hier plaats. Het meer ligt aan het dorp Grou en wordt ten oosten begrenst door het eiland de Burd.
Sint-Gertrudiskerk Idaerd
Het kerkgebouw en de toren dateren, zoals op meerdere plaatsen, niet uit dezelfde tijd en dat is te zien. De toren dateert uit de vijftiende eeuw en daarachter kwam in 1774 een nieuwe kerk tot stand. Het vierjarige zoontje van de grietman legde daar...
Mariakerk Mantgum
Een bijzondere kerk, van binnen en van buiten. Van buiten is het moeilijk te zien dat deze kerk uit het begin van de vijftiende eeuw dateert. Dat komt door een flinke verbouwing in de jaren zestig van de negentiende eeuw. Toen is de kerk verhoogd, g...
Baard
Baard een smûk terpdorp in de groene greide van de de Greidhoek. Wist je dat de bewoners 'Baarder katten' worden genoemd? De spreekwoordelijke 'honden' wonen in Leons. Het standbeeld in het centrum van Baard herinnert aan deze vroegere tijden.
Easterlittens (Oosterlittens)
De schoorsteen van de voormalige fabriek fungeert als uniek herkenningspunt voor het terpdorp. Easterlittens is een ijverig en actief dorp. Sinds een aantal jaren wordt hier ook het Open Fries Kampioenschap "Jeu de Pelote" gehouden.
Skrins
Tussen Wommels en Oosterlittens ligt het natuurgebied Skrins, een geliefde plek waar veel vogels rust en voedsel vinden. In het voorjaar zijn de bloemrijke graslanden een perfecte broedplek.
Skrins - Vogelkijkhut
Weidevogelreservaat.
Klokkenstoel Hennaard
Het kerkhof op de terp van Hennaard is omringd door iepen en een iepenhaag. Naast nieuwere grafstenen zijn hier ook zerken uit de 17de en 18de eeuw te vinden. In het midden staat een vierkant klokhuis.
Johanneskerk Oosthem
Voor een klein terpdorp als Oosthem, is de Johanneskerk opvallend groot. De bestaande kerk kon de belangstelling om vermaarde Reveil-predikanten te horen preken niet aan, dus werd er in 1860 een nieuw godshuis gebouwd. Voor maar liefst 400 mensen.
IJlst (Drylts)
Elfstedenstadje IJlst ligt vlakbij Sneek en staat bekend als de houtstad van Friesland.
Blauhuister Poelen
De Blauwhuister Poelen, de Blauhúster Puollen in het Fries, bestaat uit drie boezemmeertjes It Fliet, Reidmar, Sipkemar en het vroegere boezemland van het Tsjesskar.
Hemdijken
Een hemdijk is een binnendijk die in de twaalfde eeuw zijn aangelegd om belangrijke landbouwgebieden in het Lage Midden van Friesland te beschermen tegen opstuwend water.
Sint Vitustsjerke Blauhûs
In lyts doarp mei in grutte tsjerke, op kilometers ôfstân kinne jo har oanskôgje. Sy is as in beaken yn it Fryske lânskip. Tsjerke en pastorij binne ûntwerpen fan bouhear Pierre J.H. Cuypers, syn earste opdracht yn Fryslân. De bou begûn yn july 1868. Yn maaie 1870 waard it projekt oplevere.
Hempolders
In het gebied tussen Bolsward en Raerd ontstonden vanaf de twaalfde eeuw aan de zuidkant van de dichtgeslibde Middelzee, de Friese Hempolders.
Sint Joriskerk Dedgum
De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Makkumer Súdwaard
Langs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.
Piaam - De Ral - Vogelkijkhut
Rietkragen en slikrandjes.
Workum (Warkum)
Workum is een heerlijk Elfstedenstadje in Zuidwest Friesland, langgerekt van vorm met helemaal aan de westzijde het IJsselmeerstrand.
Jopie Huisman Museum
Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De Stichting Jopie Huisman Museum werd in 1986 opgericht, met als doel het exposeren van het werk en het uitdragen van de filosofie ..
Museum It Stedhûs - Warkums Erfskip
Museum It Stedhús huist in het voormalige stadhuis in het centrum van Workum en vertelt over het Warkums Erfskip: de historie van Workum en omstreken.
Sint Gertrudiskerk Workum
De Sint Gertrudiskerk in Workum is een bijzonder monument van laat-gotische kerkenbouw. De kruisvormige opzet en de uitvoering als driebeukige hallenkerk zijn vrij uniek voor Fryslân. Ruimtewerking en lichtinval in het interieur zijn een belevenis.
Tjasker It Heidenskip
Oudste paaltjasker van Nederland uit 1915.
Koudum (Koudum)
Koudum is centraal gelegen in Zuidwest Friesland. Dit maakt het een ideale uitvalsbasis voor je volgende vakantie.
Fluezen (Fluessen)
De Fluessen, in het Fries Fluezen, is het op één na grootste meer van Friesland. De Fluessen grenst aan de Morra en het Heegermeer en aan verschillende kleine natuurgebieden zoals de Vogelhoek, in het Fries de Fûgelhoeke.
Johannes de Doperkerk Warns
De toren van deze kerk is erg oud. Hij dateert uit de tweede helft van de twaalfde eeuw en is dan ook van tufsteen. De kerk achter de toren is in 1682 helemaal vernieuwd. Dit dankzij een financiële impuls van grietman Van Jongestal. Zijn naam en wap...
Haventje van Laaksum (Laaxum)
Het haventje van Laaksum is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa.
Mokkebank - De Mok - Vogelkijkhut
Duizenden futen.
Klokkenstoel Mirns
Op de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.
Mirnserklif
Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Het klif is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Geniet van het uitzicht op het terras van het paviljoen of iets verderop op het Uitzichtbankje Willem Bonnema.
IJsselmeer
Het IJsselmeer is ontstaan na het voltooien van de afsluitdijk, de vroegere Zuiderzee werd hierdoor opgesplitst in de Waddenzee en het IJsselmeer.
Luchtwachttoren Oudemirdum
Bij Oudemirdum aan het Huningspaed bij het Jolderenbos staat deze luchtwachttoren die herinnert aan de Koude Oorlog periode. Deze luchtwachttorens waren overal in Nederland geïnstalleerd om vijandelijke vliegtuigen op te merken.
Oudemirdum (Aldemardum)
Oudemirdum is een gezellig brinkdorp, gelegen te midden van de bossen van Zuidwest Friesland, in de streek Gaasterland.
Bezoekerscentrum Mar en Klif
Ontdek Nationaal landschap Zuidwest-Fryslân, start bij bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum.
Sondeler Leien
Natuurgebied de Sondeler Leien ligt Gaasterland. Het binnenmeertje is waarschijnlijk ooit ontstaan door een dijkdoorbraak van de vroegere Zuiderzee.
Sondelerleien - De Sondeler Leijen - Vogelkijkhut
Rietvogels en weidevogels.
Sondelerleien - De Sondeler Leijen - Vogelkijkhut
Sondelerleien - De Sondeler Leijen - Vogelkijkhut
De Leijen
8565 Sondel
Joadetsjerkhôf Teakesyl
Op verzoek van de vroegere Joodse gemeenschap van Lemmer beheren wij deze bijzondere plek. Het reguliere onderhoud gebeurt door de stichting joodse begraafplaats ‘Tacozijl’ in Lemmer. Een gedenkplaat doet de bezoeker stilstaan bij de oorlogsp...
Ir. D.F. Woudagemaal
UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.
Lemmer (De Lemmer)
Lemmer is de ultieme combinatie van strand, gezelligheid en UNESCO Werelderfgoed
Delfstrahuizen-Echtenerbrug
Delfstrahuizen vormt samen met Echtenerbrug een tweelingdorp aan de rand van het Tjeukemeer.
Tjeukemeer (Tsjûkemar)
Het Tjeukemeer (Fries: Tsjûkemar), is het grootste binnenwater van Friesland.
Jacobuskerk Delfstrahuizen
De Jacobuskerk in 1908 gebouwd naar het ontwerp van architect J. Schreur. De kerk is later aan de achterzijde nog uitgebreid. De kerk is ontworpen naar neorenaissance-inzicht en is voorzien van een geveltoren met een ingesnoerde spits.
Klokkenstoel Rotstergaast
Houten klokkenstoel met helmdak in Rotstergaast uit 1722.
Zwerfkei Rottum
In Zuidwest Friesland, bij Rottum, ligt de grootste zwerfkei van Friesland. Tijdens de Saale-ijstijd 200.000 jaar geleden is de steen met het ijs meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden.
Nannewiid
Het Nannewiid is samen met de Douwe Pôlle en het Lytse Wiid een waardevol natuurgebied. Het is van oorsprong een moerassige wildernis. Het veranderde toen de turfgravers van Giethoorn hier turf staken.
Museum Joure
Museum Joure is een verrassend maakmuseum. Beroemd middelpunt op het historische industrieterreintje is de eerste fabriek van Douwe Egberts. Maar ook de fotogenieke Metaalfabriek, authentieke Drukkerij en Friese Klokkenmakerij zijn de moeite waard.
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.