Ga naar inhoud

UNESCO Werelderfgoed in Friesland

UNESCO is wereldwijd bekend vanwege het Werelderfgoedverdrag en de bijbehorende Werelderfgoedlijst. Dit verdrag is gemaakt in 1972 en heeft als doel om belangrijke plekken te beschermen voor de toekomst. Deze plekken hoeven niet per se mooi te zijn, maar ze hebben allemaal iets bijzonders.

Nederland heeft twaalf UNESCO Werelderfgoederen, waarvan drie in Friesland. Het Woudagemaal, de Waddenzee en het Eise Eisinga Planetarium. Leeuwarden is daarnaast nog UNESCO City of Literature. Ontdek hier alles over deze bijzondere locaties.

het planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is een indrukwekkend planetarium dat werd gebouwd door Eise Eisinga in de 18e eeuw. Het wordt beschouwd als het oudste nog werkende planetarium ter wereld en staat sinds 2023 nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn historische en wetenschappelijke betekenis.

het woudagemaal

Het Woudagemaal is een UNESCO Werelderfgoedlocatie in Nederland. Het is 's werelds grootste nog werkende stoomgemaal en speelde een cruciale rol in het beheersen van waterstanden in Friesland. UNESCO heeft het erkend vanwege zijn historische en technische betekenis, waardoor het een internationaal erfgoedicoon is geworden.

de waddenzee

De gehele Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn unieke ecologische waarde. Het is 's werelds grootste aaneengesloten getijdengebied en herbergt een rijke biodiversiteit. UNESCO erkent de Waddenzee als een cruciale habitat voor vogels en zeedieren, waardoor het een waardevol internationaal erfgoed is.

unesco city of literature

Leeuwarden fraagt met trots de titel UNESCO City of Literature. Deze prestigieuze erkenning is toegekend aan steden die een bijzondere nadruk leggen op taal en literatuur. Het is een eerbetoon aan de rijke literaire traditie en het culturele erfgoed van Leeuwarden en Friesland. In Leeuwarden komt literatuur tot leven. De stad ademt creativiteit en biedt een bruisende omgeving voor schrijvers, dichters en literatuurliefhebbers. Met tal van literaire evenementen, bibliotheken en inspirerende initiatieven is Leeuwarden een ware oase voor de literaire ziel.

koloniën van weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid zijn historische nederzettingen in Nederland en België, opgericht in de 19e eeuw om armoede te bestrijden en kansarmen een nieuwe start te bieden. Hoewel de meeste van deze koloniën zich niet in Friesland bevinden, is er wel een belangrijke link met Friesland vanwege de nabijheid van de provinciegrens. UNESCO heeft de Koloniën van Weldadigheid erkend als Werelderfgoed vanwege hun sociale en historische betekenis, waardoor ze een bijzondere status hebben gekregen die grenst aan het Friese gebied.

schokland

Net buiten Friesland ligt de verborgen parel Schokland. Dit voormalige eiland, nu een monumentaal landschap, vertelt een verhaal van strijd tegen het water. Bezoekers kunnen hier de voetsporen van onze voorouders volgen en zich laten inspireren door de veerkracht van de natuur en mens.

 

Zes werelderfgoederen - op de kaart

Benieuwd naar de noordelijke UNESCO parels? Bekijk het overzicht op onze kaart hieronder of duik vast in de verhalen met de speciale UNESCO editie van het Fiets- en wandelmagazine. Download nu de digitale editie en laat je inspireren door erfgoed dat leeft.

Beleef UNESCO Werelderfgoed - in fryslân