proef de Friese winter
Berenburg en Bierenburg in twee recepten voor de donkere dagen
De donkere winterdagen nodigen uit om na een dag opfriesen lekker lang te tafelen. Steek de kaarsen aan en kruip bijeen voor de smaak van Fryslân. Brouwerij Dockum, Sonnema Berenburg en Visit Friesland maakten iets waar je pompeblêdje harder van gaat kloppen: Bierenburg. Een fris en kruidig biertje met hartverwarmende toon van Sonnema Berenburg. Nu verwerkt in twee heerlijke recepten voor de feestdagen of een regenachtige zondag.
Runderroulades in Bierenburgsaus
Aan de slag
Als we roulade zeggen denken we aan een groot stuk vlees opgerold en uren gestoofd in de oven. Maar het kan ook anders. Bijvoorbeeld met een Duitse twist. Duitse ‘rinderouladen‘ zijn gevuld met augurken, spek en uien die de saus een licht zoet-zure smaak geven.
Met de Opfrieser Bierenburg als basis voor de saus maak je een match waar All You Need is Love hun kerstspecial aan zou kunnen wijden.
4 porties
- 4 stuks. Runderroulades (dunne lange runder Lappen)
- 5 eetlepels mosterd
- 2 stuks. uien (in reepjes gesneden)
- 50 g spek (in reepjes gesneden)
- 3 stuks. augurken (in reepjes gesneden)
- wat zout en peper
- 1 wortel
- 1 prei
- 2 stengels selderij
- een beetje olie (om te bakken)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 fles Opfrieser Bierenburg
- 200 ml water
- 2 laurierblaadjes
-
Dep de runderroulades droog, leg ze naast elkaar op een grote plank, klop de roulades eventueel een beetje glad. Smeer nu de mosterd op de roulades en bestrooi met zout en peper.
-
Verdeel de reepjes ui, augurken en spek over één kant (bij voorkeur de bredere kant). Vervolgens de zijkanten naar binnen vouwen en oprollen en vastzetten met een draad of een houten prikker. Als er uien, spek, augurken en mosterd over zijn, geen zorgen, die kunnen in de saus gekookt worden.
-
Snijd de wortels, prei en selderij in grote stukken en zet ze apart. Verhit de olie in een grote pan of een grote koekenpan met hoge randen. Schroei de roulades aan alle kanten dicht en haal ze uit de pan. Voeg vervolgens de groenten, de overgebleven uien, het spek en de augurken toe en bak deze mee. Laat het geheel wat donkerder bakken. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze ook mee.
-
Blus alles af met de Opfrieser en voeg de roulades toe. (Voeg zo nodig extra water toe tot de roulades goed bedekt zijn) Breng alles kort aan de kook en zet dan het vuur laag en laat het met gesloten deksel ongeveer anderhalf tot twee uur langzaam sudderen.
-
Wanneer de roulades gaar genoeg zijn, haalt je ze uit het vocht, verwijder je de draad of houten spies en houd je ze warm. Gebruik voor de saus een staafmixer om de groenten fijn te pureren in het kookvocht. Zet de saus terug op het vuur, breng op smaak met zout, peper en mosterd, en bind zo nodig met zetmeel. Leg de roulades terug in de saus en serveer.
“ Serveertip: met aardappelpuree van Frieslanders en boerenkool. ”
Tijd voor het dessert
Friesamisu
De echte klassieker maar dan net even anders. Geen amandel likeur maar Berenburg brengt deze versie van het Italiaanse dessert op smaak. En natuurlijk mogen we ook de Fryske dúmkes niet vergeten. Tip: Laat je Friesamisu overnachten in de koelkast. Zo heeft de massa genoeg tijd om op te stijven en worden de dúmkes lekker zacht.
4 porties
- 500g mascarpone
- 4 eieren
- 50 g zuiker
- 2 zakken Fryske dúmkes
- 2 sterke espressi
- 10 cl Berenburg
- scheutje zout
- cacaopoeder
Splits de eieren in eidooiers en eiwitten. Klop in een kom de eidooiers en de suiker met een handmixer of standmixer tot een luchtig massa. Voeg de mascarpone toe en roer tot een glad mengsel. Zet het apart.
De eiwitten klop je in een andere kom stijf met een scheutje zout. Met een spatel voeg je het eiwit toe bij het mascarpone mengsel, stuk voor stuk. Tot een glad mengsel. Maak rustige roerbewegingen om de lucht van het eiwit te behouden.
Roer de Berenburg door de espressi en voeg toe aan een lage schaal, diep bord of kom. Doop de Fryske dúmkes stuk voor stuk in het mengsel en begin met de eerste laag dúmkes in de schaal of glas voor de tiramisu.
Bedek de eerste laag dúmkes met een derde van het mascarpone mengsel, probeer het zo egaal als mogelijk te verspreiden. Bedek met een rijtje dúmkes. Herhaal dit tot alles op is. Zet minimaal 5 uren in de koelkast, zodat de massa goed stevig wordt. Bestrooi voor het serveren met cacaopoeder.
“ Eet smakelijk! ”