Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Fietsrondje langs vier Friese Elfsteden: IJlst, Workum, Bolsward en Sneek.
Friesland is bekend van zijn elf steden (tocht). In de Zuidwest hoek vind je er meerdere dicht bij elkaar. Ideaal om ze op de fiets te verkennen. Deze route leidt je langs vier van de elf steden.
Je begint je tocht in één van de kleinste stad van de provincie: IJlst.
IJlst (Drylts)
IJlst (Drylts). Deze stad wordt ook wel Houtstad genoemd. Onder andere door de voormalige fabriek van Nooitgedagt waar ze schaatsen, speelgoed en gereedschap maakten. Je leert er meer over in Museum Houtstad en Houtzaagmolen De Rat.
Workum
Workum (Warkum) beleefde in de 17e eeuw gouden …
Fietsrondje langs vier Friese Elfsteden: IJlst, Workum, Bolsward en Sneek.
Friesland is bekend van zijn elf steden (tocht). In de Zuidwest hoek vind je er meerdere dicht bij elkaar. Ideaal om ze op de fiets te verkennen. Deze route leidt je langs vier van de elf steden.
Je begint je tocht in één van de kleinste stad van de provincie: IJlst.
IJlst (Drylts)
IJlst (Drylts). Deze stad wordt ook wel Houtstad genoemd. Onder andere door de voormalige fabriek van Nooitgedagt waar ze schaatsen, speelgoed en gereedschap maakten. Je leert er meer over in Museum Houtstad en Houtzaagmolen De Rat.
Workum
Workum (Warkum) beleefde in de 17e eeuw gouden jaren met de palinghandel. Samen met de omliggende dorpen Heeg en Gaastmeer. Het stadje ligt aan de voormalige Zuiderzee en heeft daardoor een prachtig strand. Hierdoor was het ook een belangrijke handelsstad. Bezoek in Workum onder andere het Warkums Erfskip en het Jopie Huismanmuseum.
Bolsward
Bolsward (Boalsert) is bekend van de heilige Titus Brandsma. De stad heeft prachtige monumentale gebouwen, zoals het stadshuis en de Broerekerk, met een gezellig centrum. Vroeger was het een Hanzestad.
Sneek
In Sneek (Snits) staat de watersport centraal. Met elk jaar de wekelijks Sneekweek en de iconische waterpoort. Dit is één van de grootste steden van de provincie. Leer meer over de stad en het maritieme verleden in het Fries Scheepvaartmuseum. Ook echt een aanrader voor kinderen!
Lokaasjes op dizze rûte
VVV locatie IJlst
Bij Museum en Werkplaats Houtstad vind je VVV IJlst. Als je op zoek bent naar toeristische informatie of souvenirs, dan moet je hier zeker even naar binnen stappen!
VVV locatie IJlst
VVV locatie IJlst
VVV IJlst, bij Museum en Werkplaats Houtstad IJlst
Sneekerpad 14
8651 NE IJlst
Museum en werkplaats Houtstad IJlst
Beleef de historie van IJlst met een actief bezoek aan Museum en werkplaats Houtstad IJlst. De stad is door de eeuwen heen verbonden met hout.
Houtzaagmolen De Rat
Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is.
11Fountains Ijlst
Neffens Shinji Ohmaki foarmet kultuer him, lykas de natuer, laach op laach. Nije generaasjes bouwe hieltyd fierder op in grutte ûnderlaach dy’t net ferdwynt.
Overtuinen
Uniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de Ee. Een rivier met het karakter van een stadsgracht.
Oudega - Plasdras - Vogeluitkijkpunt
De vogelkijkplek kijkt uit over het spoor met daarachter de gebieden Hisse- en Pikemar. Een goede plek om bijvoorbeeld grutto en goudplevier te zien.BezoektijdHet hele jaar.Copyright
Ankertsjerke Oudega SWF
Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.
Strandje bij Aldegeaster Brekken
Er is een prachtige zwemgelegenheid iets buiten het dorp Oudega (SWF) gelegen aan de Aldegeaster Brekken. Sanitair en douches zijn aanwezig. Er is geen toezicht en de toegang is gratis.
Strandje bij Aldegeaster Brekken
Strandje bij Aldegeaster Brekken
Stasjonsleane 16
8614 AN Oudega SWF
Molen Doris Mooltsje
Het gerestaureerde Doris Mooltsje is een pronkstuk in het landschap. De molen is de oudste spinnenkopmolen in Friesland en vanwege de schitterende ligging van deze prachtige molen is het een erg geliefde locatie voor huwelijksreportages.
Aldegeaster Brekken
Het water van de Aldegeaster Brekken ligt vlakbij het dorp Oudega SWF.
Mûntsebuorsterpolder
In het voorjaar is het topdrukte in de Mûntsebuorsterpolder. De grote aantallen kleine rietganzen maken dan plaats voor de weidevogels. Onze nationale vogel de grutto en de tureluur met zijn lange rode poten zoeken dan een veilige plek om te broede...
Monnikenburenmolen / Nijhuizumermolen
Spinnekopmolen vlakbij Nijhuizum en wordt ingezet als poldermolen.
Monnikenburenmolen / Nijhuizumermolen
Monnikenburenmolen / Nijhuizumermolen
Nijhuizum 17
8775 XD Nijhuizum
Nijhúzumer Tsjerke
De kerk van Nijhuizum is de kleinste van Friesland, in 1721 opgetrokken uit de restanten van een ouder gebouw. Het is een bescheiden kerkje met een kerktoren en een eenvoudig interieur.
Workum (Warkum)
Workum is een heerlijk Elfstedenstadje in Zuidwest Friesland, langgerekt van vorm met helemaal aan de westzijde het IJsselmeerstrand.
Jopie Huisman
Het Jopie Huisman Museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman.
Museum Warkums Erfskip
Museum Warkums Erfskip sit yn it âlde waachgebou en it stedhûs yn it sintrum fan Warkum en fertelt de histoarje fan Warkum en omkriten.
Sint Gertrudiskerk Workum
De Sint Gertrudiskerk in Workum is een bijzonder monument van laat-gotische kerkenbouw. De kruisvormige opzet en de uitvoering als driebeukige hallenkerk zijn vrij uniek voor Fryslân. Ruimtewerking en lichtinval in het interieur zijn een belevenis.
Workumermeerpolder
De Workumermeerpolder is een droogmakerij. Het meer is in 1877 drooggelegd. Het is een laaggelegen gebied van -3 meter NAP. Dat zie je nog duidelijk terug in het landschap door hoger en lager gelegen stukken land en de polderdijken.
Aeltsjemeerpolder
De Aeltsjemeerpolder is een droogmakerij. In de oude veenpolder nabij Workum was vroeger een meer en dat is in 1877 drooggelegd.
Johannes de Doperkerk Parrega
Als een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.
Sint Joriskerk Dedgum
De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Hemdijken
Een hemdijk is een binnendijk die in de twaalfde eeuw zijn aangelegd om belangrijke landbouwgebieden in het Lage Midden van Friesland te beschermen tegen opstuwend water.
Fyftjin en Fierder
Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei!
Jaagpad langs de Workumertrekvaart
Een prachtig jaagpad om langs te fietsen of wandelen is het jaagpad bij Tjerkwerd langs de Workumertrekvaart. Je fietst of wandelt direct langs het water.
Van Buren Bolsward skieppe looierij
De iennichste looierij foar skieppesvachten yn Nederlân. Skieppesvachten en koehûden, looier sûnt 1861 Generaasjes fan ûnderfining yn it ferwurkjen fan skieppesvachten yn prachtige produkten. Wês wolkom yn ús pakhús.
Van Buren Bolsward skieppe looierij
Van Buren Bolsward skieppe looierij
Workumertrekweg 5
8701 WB Bolsward
Bolsward (Boalsert)
Bolsward is qua Elfstedenbegrippen een grotere stad met diverse winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden.
Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
Museum De Tiid, yn it eardere histoarysk stedhûs yn Boalsert, toant de boeiende skiednis fan Súdwest Fryslân. Nim de tiid foar de ynteraktive presintaasjes en sjoch dyn eagen út yn de fotosjike riedseal, op it bordes en yn de stedhûstoer.
Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
Onderdeel van Cultuur Historisch Centrum De Tiid
Jongemastraat 2
8701 JD Bolsward
11Fountains Bolsward
Flearmûzen binne yntrigearjende, nuttige bisten dy’t mei harren jacht op ynsekten krúsjaal binne yn it ekologyske systeem. De flearmûs stiet yn ’e Aziatyske kultuer symboal foar rykdom, gelok en in seine âlderdom.
Broerekerk Bolsward
De Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980.
Epemastate
Epema State is een zeventiende-eeuwse zaalstins (landhuis) met poortgebouw uit 1623 in IJsbrechtum, vlakbij Sneek.
Wilhelminapark
Het Wilhelminapark in Sneek werd in 1898 aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het ziet er nog bijna helemaal zo uit als volgens het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Gerrit Lambertus Vlaskamp de bedoeling was.
Sneek (Snits)
Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.
Martinikerk Sneek
Op een terp in het centrum van Sneek staat de Grote of Martinikerk. Een stoer gebouw, waarvan de geschiedenis zo'n duizend jaar terugvoert in de tijd. Wist je dat binnen de muren van de kerk de gebeenten van Friese held Grutte Pier liggen?
Stadhuis Sneek
Het Stadhuis van Sneek is omstreeks 1478 gebouwd. Het gebouw is toen opgetrokken op de grondvesten van twee Stinsen: een middeleeuwse, verdedigbare, bewoonbare toren. Daarna is het Stadhuis heel vaak uitgebreid en verbouwd.
Fries Scheepvaart Museum
Een museum over de geschiedenis van de Friese scheepvaart, maar ook verhalen over de stad Sneek. En voor kinderen is er een spannend kindermuseum.
Fries Scheepvaart Museum
Fries Scheepvaart Museum
Fries Scheepvaart Museum Sneek
Kleinzand 16
8601 BH Sneek
11Fountains Sneek
Op in gouden bol midden yn it wetter stiet in man mei in Hoarn fan Oerfloed.
De Waterpoort
De Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.
Terpensmole IJlst
De Terpensmole heeft niet altijd vlakbij IJlst gestaan, en heette ook niet altijd zo. De oorsprong van de molen ligt in Grou, daarna Sneek en is uiteindelijk in IJlst terecht gekomen.
VVV locatie IJlst
Bij Museum en Werkplaats Houtstad vind je VVV IJlst. Als je op zoek bent naar toeristische informatie of souvenirs, dan moet je hier zeker even naar binnen stappen!
- 40
- 39
- 37
- 38
- 32
- 31
- 15
- 16
- 06
- 04
- 17
- 04
- 02
- 07
- 09
- 10
- 11
- 05
- 06
- 08
- 24
- 25
- 26
- 43
- 42
- 51
- 05
- 53