Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

De Friezen en hun band met het water

| Sofie van Ginkel

Friesland en water

In de eerste aflevering zien we dat Friesland en water onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Van de iconische terpen tot de majestueuze skûtsjes, de Friezen voelen zich thuis op het water. Friesland laat je zien hoe water de Friese ziel heeft gevormd. Al reizend met de Vikingen naar Engeland en levend met de getijden in Duitsland. Wil je net zoals de Friezen in verbinding staan met water? Laat je inspireren door deze iconische locaties.

te zien in - Het Vuur van de Friezen aflevering 1

Waddenkust

De Romeinse schrijver genaamd Plinius de Oudere schrijft de eerste recensie over de Wadden: ‘Daar in het noorden overspoelt het water tweemaal daags, met vaste tussenposen, enorme stukken grond. Wat is dit betwiste gebied? Is het zee? Of is het land?’. Bijna 2000 jaar later verliezen we ons nog steeds in het grootste getijdengebied van de wereld.

Ontdek het wad
Het bijzonderste stukje Unesco Werelderfgoed: De Wadden

Kwelders

Wandel over de bodem van de zee. En op de kwelders verken je de overgang van zee naar land. Het is buitendijks land waar de zee kleideeltjes en slib achter laat. Tot vandaag de dag kan het getij hier ongestoord zijn gang gaan. Daarom is de kwelder voedzaam voor planten en vogels. Een broedplaats in zout en zoetwater. Loop door dit natte landschap en fiets langs de dijk om te ervaren hoe de Frisii leefden.

Ontdek de kwelders

Terpen en Wierden

Langs de waddenkust zie je ze oprijzen, de terpen en wierden. Pionies hielden vee op vruchtbare grond voordat er dijken waren. Ze hebben kwelderwallen verhoogd om hun voeten droog te houden. deze kunstmatige heuvels waren bescherming tegen het tij van de Waddenzee. Op de toppen van deze terpen en wierden zie je nog vele Romaanse kerken staan. Breng een bezoek aan Hegebeintum waar de hoogste terp van Friesland staat op wel 8.80 meter boven NAP. 

Ontdek terpen en wierden

Waterwegen

Handeldrijven over water is waar de Friezen goed in zijn. Het water was hun vijand maar ook hun vriend. In de tijd van de Romeinen konden zij overal per schip aankomen ondanks vervallen wegen of slechte verbindingen. En dat is waarom zij een handelsrijk hebben opgebouwd dat groter was dan Europa. In deze tijd liep Friesland zelfs van Vlaanderen tot Denemarken. In het huidige Friesland zie je dat vele dorpen en steden nog altijd aan deze waterwegen liggen.

Ontdek de Friese wateren

Fryske taal

Meer dan 1000 jaar geleden staken Germaanse volken de Noordzee over richting de Britse eilanden. In Engeland werd gehandeld door de Friezen, Angelen en Saksen. Deze volkeren waren met hun komst ook van invloed op de geschiedenis van de Britten en de Kelten. Je herkent deze invloed in de Engelse en Friese taal. Het oud Engels lijkt namelijk heel veel op oud Fries. Ken jij een paar Fryske woorden die ook door de Engelse worden gebruikt?

Ontdek Frysk yn Fryslân

Zeilsport

De traditionele sport skûtsjesilen heeft een speciale plek in het hart van de Friezen. In de 18e eeuw werd het skûtsje ontworpen voor vrachtverkeer over water. Het schippersgezin haalde vaak afgegraven veen genaamd turf uit veengebieden verscheepte dit naar Amsterdam. Je vaart de Turfroute nog steeds in Friesland en Drenthe. Schippers met weinig werk organiseerde onderling wedstrijden. Inmiddels is dit uitgelopen op een jaarlijks kampioenschap skûtsjesilen. De Friezen varen massaal met eigen boten naar de wedstrijdlocaties, om vrienden en familie aan te moedigen.

Ontdek de Friese zeilsport

Lees meer - over de Friese identiteit