Ga naar inhoud

De vurige bezieling van de Friezen

| Sofie van Ginkel

Gedreven Friezen

In de derde aflevering van de serie leidt deze reis je naar Dokkum en onthult hoe Friesland later een bakermat werd voor het socialisme. Je ontdekt de innerlijke passie die de Friezen door de eeuwen heen heeft gedreven. Laat je inspireren door historische gebeurtenissen en breng zelf een bezoek aan locaties in Friesland.

 

Gezien in - Het Vuur van de Friezen aflevering 3

Dokkum

Huub en Nynke reizen naar Dokkum waar zij meer te weten komen over de geloofsovertuiging van de Friezen. In 754 kwam de Engelse monnik Bonifatius in Dokkum om de Friese heidenen te bekeren tot het christendom. De Friezen hielden niet van dit oprukkende leger, grepen in, blokkeerde de weg en Bonifatius werd vermoord. Een indrukwekkende gebeurtenis die laat zien dat de Friezen zich niet makkelijk lieten bekeren. Maak een uitstapje naar de meest noordelijke stad van Nederland om een bezoek te brengen aan diverse musea en historische bezienswaardigheden. 

Ontdek Dokkum

Bonifatius

In herinnering aan de heilige Bonifatius is rond 1900 een kapel gebouwd. Voor deze kapel ligt een wonderbron die door Bonifatius zou zijn ontstaan. Mensen kwamen overal vandaan om geluk en gezondheid te putten uit het heilige water. Het is een bedevaartsoord die elk jaar door zo’n 30.000 pelgrims wordt bezocht. Leuk om te weten is dat het bronwater wordt gebruikt om Bonifatius bier te brouwen. Een leuke tip om te proeven tijdens je bezoek aan de locaties in de stad.

Ontdek de Bonifatius kapel

Kloosters

De Friezen stonden bekend als een vurig en gepassioneerd volk, en zodra hun hart gewonnen was, bleken ze trouwe bondgenoten. Friesland had in de negende eeuw geen koning of grote heerser, wat de katholieke kerk goed uitkwam. In deze periode waren veel Friezen tot het christendom bekeerd en werden er honderden kloosters opgericht. Er zijn maar liefst vier verschillende pelgrimstochten die door heel Friesland kruisen. Van noord naar zuid en van oost naar west; geen plek bleef uit handen van de monniken. Zij schiepen het landschap: ze bouwden dijken, sluizen en kloosters, groeven waterwegen en meren. 

Ontdek de pelgrimsroutes

Slachtedyk

Slachtedyk is een eeuwenoude dijk van ongeveer 42 kilometer lang en was vroeger nodig om het land te beschermen tegen de Middelzee. Het is een van de bekendste dijken in Friesland. Langs deze dijk werden heel veel kloosters gebouwd en vruchtbare grond bewerkt. En wat deze dijk extra bijzonder maakt, is dat er sinds 2000 elke vier jaar een marathon plaatsvindt, dit zorgt voor een route met een interessante cultuurhistorie. De dijk loopt van Oosterbierum naar Raerd.

Ontdek de Slachtedyk

Noardlike Fryske Wâlden

De weilanden zijn omzoomd door bomen, heggen en houtwallen. Deze elzensingels en eikenwallen zorgen voor de nodig biodiversiteit in dit agrarisch gebied. Het woudleven bestond uit woudleven vol klompenmakers, veenarbeiders en woudhuisjes. Een inwoner werd Waldpyk (woudkip) genoemd wat tegenwoordig staat voor eigenzinnig, vrijgevochten en misschien wat dwars. Stap op je fiets en verken het gebied. Neem een kijkje in een boerderij of pluktuin voor lokale lekkernijen. 

Ontdek de Noardlike Fryske Wâlden

It Damshûs

Je stapt in het arme leven van veenarbeiders in openluchtmuseum It Damshûs. Rond 1900 is deze plek in Nij Beets de bakermat voor het socialisme is Friesland. Hier vonden stakingen plaats omdat de arbeiders het moeilijk hadden en erg weinig betaald kregen. De Friese socialist Domela Nieuwenhuis stak hier een stokje voor. Hier kom je alles te weten over het arbeidersbestaan, de stakingen en het ontstaan van de socialistische idealen van de Friezen.

Ontdek It Damshûs

Lees meer - over de Friese identiteit