Ga naar inhoud

Licht van het Friese heitelân

| Sofie van Ginkel

Het heitelân

Taal en cultuur zijn onderdeel van de Friese identiteit. In de vierde aflevering van Vuur van de Friezen gaat Huub op Fryske les en zingt Nynke mee met nummers van Piter Wilkens. In het vaderland, het 'heitelân' van de Friezen heerst een gemeenschapsgevoel wat je op dorpsfeesten nog altijd kan ervaren. Kom eens langs! De Friezen vertellen je al te graag over hun tradities. 

te zien in - Het Vuur van de Friezen aflevering 5

Botniastins

In de oude universiteitsstad Franeker vind je de Fryske Akademy in de Botniastins. Dit prachtige gebouw is ooit opgericht door de Roomse tak van de familie Botnia, die uit Franeker werd verbannen toen de Spanjaarden werden verslagen. Vroeger woonden hier hoogleraren en vandaag de dag kan je de Fryske Akademy er vinden. Er zijn Staten en Stinzen bewaard gebleven en jij kan ze verkennen met de auto of fiets. 

Fiets langs de Fryske Akademy

Fryske taal

In Friesland zijn afspraken gemaakt over één Friese schrijftaal, het algemene Frysk. De taal heeft veel weg van het Nederlands, Engels en West-Germaanse talen. In de provincie spreken de Friezen sommige woorden net even anders uit. Er zijn namelijk drie dialecten: Klaai Frysk, Wâld Frysk en súdwesthoeksk.

Ontdek de spoedcursus

Mienskip

Friezen hebben de behoefte elkaar te beschermen. Dit oerinstinct is diep verankerd in de Friese genen. Het is ontstaan door de gezamenlijke strijd tegen het water. Op de afgelegen terpen was iedereen op elkaar aangewezen, wat leidde tot een diepe verbondenheid. Er is zelfs een woord voor: mienskip. In de dorpen van Friesland kan je het mienskipsgevoel nog altijd ervaren. Bezoek de kleine plaatsen waar ieder voor elkaar klaarstaat, zo ook voor jou als bezoeker.

Bezoek de dorpen

Kaatsen

Huub maakt kennis met het kaatsen wanneer Nynke hem meeneemt naar het dorpsfeest in Gauw. Of je nu een bewoner bent of een reiziger die nieuwsgierig is naar traditionele sporten, kaatsen in Friesland is een boeiende en levendige ervaring. Laat je onderdompelen in de betoverende wereld van kaatsen en ervaar de passie en trots van de Friese gemeenschap.

Ontdek de eeuwenoude traditie

It paed werom

Cultuur bestaat uit tradities, moderne en stokoude gebouwen, musea en kunstwerken, zang, dans en theater. Piter Wilkens is een van de bekendste artiesten van Friesland. Hij zingt in het Frysk over zijn heitelân, wat staat voor zijn vaderland. Zo zingt hij over zijn weg terug: 'it paad werom' naar zijn thuis in Fryslân. Ben je nieuwsgierig hoe kunstenaars zoals Piter hun verbinding met Friesland tot uiting brengen? Ontdek het zelf door een cultureel evenement te bezoeken. 

Naar voorstellingen en podia

Zeven gewesten

Heb je altijd gedacht dat er harten staan afgebeeld op de Friese vlag? Niets is minder waar. Deze harten zijn eigenlijk pompeblêden, de bladeren van de waterlelie. In de Middeleeuwen bestond Friesland uit zeven gewesten: Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Ost-Friesland, Eemsgebied, de Wezer. Voor elk gewest staat een pompeblêd afgebeeld op de Friese vlag. En de strepen in blauw en wit staan voor de wateren: Zuiderzee, Eems en Wezer. 

Meer over Fryske Cultuur

Lees meer - over de Friese identiteit