Ga naar inhoud
MAP Favorieten 0

De vrijheidsgeest van de Friezen

| Sofie van Ginkel

Vrij van geest

Zat er bij de Friezen vrijheid in de lucht? Of zijn het toch gebeurtenissen die de Friezen zo vrij van geest hebben gemaakt. Je hoort het in de tweede aflevering van het Vuur van de Friezen. Ook in deze blog lichten we uit wat de Friezen vrij van geest maakt. Denk aan het historische Rode Klif in Warns waar je kan leren over de Middeleeuwse vrijheidsstrijd van de Friezen. En ontdek meer over de traditionele sport fierljeppen die de Friese vrijheidsgeest belichaamt.

Gezien in - Het Vuur van de Friezen aflevering 2

Vrij leven

Friezen waarderen hun vrijheid. Dit blijkt ook uit de spreuk ‘Leaver dea as sleaf’ (liever dood dan slaaf). Het staat op een grote kei aan het IJsselmeer en herinnert aan de slag bij Warns. In 1345 kwamen de Hollanders per schip aan in Friesland om land te veroveren. Maar dwang wordt niet door Friezen aanvaard en zij versloegen dan ook de Hollanders. Deze Middeleeuwse vrijheidsstrijd bij het historische Rode Klif in Warns leert ons over het ideaal van de Friezen: vrij leven. Rij door dit gebied en leer meer over de ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Landschap aan het IJsselmeer.

Ontdek de kliffen

Fierljeppen

De bevolking maakte gebruik van de 'kletsie' een voorloper van de polsstok. Dit kwam van pas in drassige gebieden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het is een manshoge speer met een voetje aan de onderkant. Dit is perfect om je te verdedigen en je over het drassige gebied met greppels voort te bewegen. Het 'slootjespringen' wordt door de Friezen 'fierljeppen' genoemd. Inmiddels is het fierljeppen een traditionele sport waar zelfs kampioenschappen voor worden georganiseerd. Kom kijken, neem een les en waag zelf een sprong te maken.

Ontdek de Friese sport

Friese vlag

Heb je altijd gedacht dat er harten staan afgebeeld op de Friese vlag? Niets is minder waar. Deze harten zijn eigenlijk pompeblêden, de bladeren van de waterlelie. In de Middeleeuwen bestond Friesland uit zeven gewesten: Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Ost-Friesland, Eemsgebied, de Wezer. Voor elk gewest staat een pompeblêd afgebeeld op de Friese vlag. En de strepen in blauw en wit staan voor de wateren: Zuiderzee, Eems en Wezer. Bereid je voor op een bezoek aan Friesland met deze spoedcursus.

Ontdek de spoedcursus Frysk

Volksheld

Piers Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte Pier: een man die maar liefst 2.10 meter lang was en net zo breed. De verhalen over hem werden minstens zo sterk als hijzelf. Deze volksheld was een ware Friese vrijheidsstrijder. Zo hielp hij de Friezen naar de overwinning tijdens de slag bij Warns. En wanneer hij vermoedde dat iemand niet uit Friesland kwam en kwade bedoelingen had liet hij je een Fries gezegde uitspreken. Zo controleerde hij of je een vijand of een van de Friezen was, met alle gevolgen van dien.

Ontdek alles over Grutte Pier

Lekkernij

De Friezen staan bekend om de uitspraak ‘foar de kofje net eamelje’, wat in het Nederlands niet zeuren voor de koffie betekent. De dag beginnen met een goede kop koffie is voor de Friezen ook gesneden koek. Bij koffie hoort natuurlijk een lekkernij. De Fryske koek die je bij je koffie moet proberen is Oranjekoek. De opmerking die veel gasten in onze provincie maken wanneer ze de oranjekoek voorgeschoteld krijgen is ‘hij is roze, niet oranje!’. Dat klopt! Lees hier de feitjes over onze Fryske koeken.

Ontdek Fryske koeken

Oranje

Stap in de voetsporen van Maria Louise en ontdek de fascinerende Nassaugeschiedenis van Leeuwarden. De stad Leeuwarden heeft een sterke connectie met de Oranjes. Maria Louise van Hessen Kassel was een Duitse en getrouwd met Johan Willem Friso en dat was de stadhouder van Friesland. Hij overleed al jong en zij hadden twee kinderen. Zij werd regentes van Friesland en heeft Friesland lang geleid. 

Ontdek de hofstad

Lees meer - over de Friese identiteit