Ga naar inhoud

De vruchtbare grond van Fryslân

| Sofie van Ginkel

Friese grond

Friesland staat bekend om zijn zwart-witte koeien, maar hoe Fries zijn deze dieren werkelijk? Hun melk maakte van de Friezen ooit boter-miljonairs. In de vierde aflevering ontdek je de agrarische rijkdom van Friesland en hoe de tijd deze welvaart heeft beïnvloed.

Gezien in - Vuur van de Friezen aflevering 4

Boerderijwinkels

Huub en Nynke bezoeken boer Yaring in Fryslân. Hij heeft niet zomaar een melkveebedrijf. Zo’n 12 jaar geleden startte hij met het fokken van de traditionele Rood Friese bonte koe. Hij produceert melk door natuurinclusief te werken. Wil je net als Yaring een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Neem een kijkje bij boerderijwinkels. Of bezoek de melktappunten waar je de smaken van het Friese platteland ontdekt. Zo steun je de lokale economie.

Bezoek de boeren

Terp Hegebeintum

Terp Hegebeintum is de hoogste terp van het waddengebied. Je bezoekt deze plek voor een spectaculair uitzicht over de kust. Kom ook naar het informatiecentrum om te leren over de afgravingen van terpaarde. En wanneer je geïnteresseerd bent in de eeuwenoude bouwwerken dan kan je nu alvast meer lezen in deze blog over oude kerken op een terp. Er staan zelfs een aantal waar je in kan blijven overnachten.

Bezoek de terpen

Lokale producten

Ooit waren de Friezen boter-miljonairs. Melk werd niet alleen gebruikt om boter te maken. De Friezen maakten kaas van de overgebleven magere melk. Ze stopten er kruid in om de smaak wat op te trekken. De VOC verkoos Friese nagelkaas boven Hollandse varianten voor verre reizen op zee. Niet vanwege de smaak maar door de lange houdbaarheid. Wist je dat Friesland nog altijd duurzaam omgaat met voedselproductie? Met hulp van De Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes kom je langs deze lokale en lekkerste plekjes.

Bekijk de routes

De Slikwerker

Huub en Nyke bezoeken De Zwarte Haan, gelegen aan de voet van de zeedijk. Daar staat het beeld De Slikwerker waarmee de mannen worden geëerd die tussen 1505 en 1754 het Bildt drooglegden, een gebied in de monding van de Middelzee. De Oudebildtdijk werd in 1505 aangelegd, gevolgd door de Nieuwe Bildtdijk in 1600. Dit gebied leent zich voor een unieke fietstocht. Onderweg ontdek je de jonge zeeklei van Het Bildt met veel akkerbouw, naast de zeeklei van het veel oudere terpenland met kronkelende wegen als oude sporen van het wad. 

Naar de fietsroute

Middelzee

De Middelsee in het Friese waddengebied was ooit een grote zee die het Friese land in tweeën splitste. De indijking van deze zee in de middeleeuwen, een van de oudste deltawerken aan de Noordzee, werd uitgevoerd door Hollanders en Friezen. Dit veranderde de Middelsee in vruchtbaar land, wat terug te zien is in de streektaal en het landschap van Het Bildt. Plaatsen als Raerd, Sneek en Bolsward lagen ooit aan deze binnenzee, terwijl Leeuwarden ontstond op terpen aan de oostoever.

Kaart voormalige Middelzee

Landschapskunst

De eerste kustbewoners streken neer langs de Middelzee. De Friese weidsheid van nu wordt door vele kunstenaars vastgelegd. Ook in dit landschap zijn diverse kunstwerken geplaatst. Sense of Place maakt met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar.  Langs de hele Waddenkust, van Den Helder tot de Dollard, op de eilanden en de vaste wal, zijn bijzondere projecten ontwikkeld.

Bezoek landschapskunst

Lees meer - over de Friese identiteit