Mini Elfstedentocht met de auto of motor
Ontdek de historische 7 steden in de regio Waterland van Friesland (Zuidwest Friesland) per motor of auto. Startpunt is Sloten, maar je bent vrij om de route in welke plaats dan ook te starten.
Stedentrip met de auto of motor in Waterland van Friesland
Er wachten zeven ‘schatjes van stadjes’. Elk met elkaar verbonden door water. Parkeer in elke stad je auto of motor op een parkeergelegenheid, want niet in alle stad mag je in het centrum rijden. Ontdek lopend per stad het unieke karakter. Verschillende musea vertellen het verhaal. Tevens vind je in elke stad een fontein gemaakt door internationale kunstenaars voor het project '11 fountains'.
Ontdek de historische 7 steden in de regio Waterland van Friesland (Zuidwest Friesland) per motor of auto. Startpunt is Sloten, maar je bent vrij om de route in welke plaats dan ook te starten.
Stedentrip met de auto of motor in Waterland van Friesland
Er wachten zeven ‘schatjes van stadjes’. Elk met elkaar verbonden door water. Parkeer in elke stad je auto of motor op een parkeergelegenheid, want niet in alle stad mag je in het centrum rijden. Ontdek lopend per stad het unieke karakter. Verschillende musea vertellen het verhaal. Tevens vind je in elke stad een fontein gemaakt door internationale kunstenaars voor het project '11 fountains'.
- Sloten: het pittoreske stadje. De kleinste van alle 11 van Friesland. Wandel door de kleine knusse straatjes en kom tot rust.
- Stavoren: groet het 'vrouwtje van Stavoren' dat uitkijkt over de haven en het IJsselmeer en eet een heerlijk visje.
- Hindeloopen: ga terug in de tijd en ontdek de schilderkunst en stijlvolle klederdracht van vroeger.
- Workum: een belangrijke handelsstad van vroeger door de ligging. Langs de Noard kun je prachtige goed bewaarde gevels bewonderen.
- Bolsward: de stad waar historie en architectuur een hoofdrol spelen. Belangrijk voor Bolsward waren Titus Brandsma en Gysbert Japicx.
- IJlst: ook wel houtstad genoemd. Jarenlang werden hier schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschappen gemaakt. De Houtzaagmolen draait nog steeds.
- Sneek: dé watersportstad van Nederland. Ontdek hier o.a. de geschiedenis van de scheepvaart.
Deze route is onderdeel van de verhaallijn stedentrip.
Binnendoorweggetjes
Deze route is perfect voor wie de grote wegen wil vermijden en het ‘echte’ Friesland wil ontdekken. Zo ontdek je het prachtige Waterland van Friesland en haar stadjes middels kleine binnenwegen.
Let altijd op fietsers en wandelaars. Van Rijs naar Stavoren rijd je over een smalle zeedijk langs de IJsselmeerkust. Een alternatieve route is vanaf Rijs, via Hemelum en Warns naar Stavoren. Ook tussen Bolsward en IJlst rijd je over een kronkelige, smalle weg.
Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Met deze route rijd je door vier verschillende type landschappen. Bij elkaar is dat het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Vergeet dus vooral niet om onderweg af en toe een pauze te nemen en te genieten van het uitzicht.
Vanaf Sloten rijd je meteen het heuvelachtige en bosrijke Gaasterland in. Daarna rijd je tussen Rijs en Hindeloopen langs de kust van het IJsselmeer. Spot hier de vele kitesurfers. Vervolgens kom je door het kleigebied tussen Bolsward en Sneek. Als laatste ontdek je het veengebied met de Friese Meren.
Meerdaagse auto of motorroute
Deze route is geschikt om er meerdere dagen over te doen. Zo kun je van elke stad optimaal genieten. Kijk hier voor overnachtingsmogelijkheden in de regio.
Elfstedentocht Friesland
Deze autoroute is een mini Elfstedentocht. Wil je alle 11 Friese steden van Friesland ontdekken met de auto of motor? Ga dan voor de volledige 'elf fonteinen' route. Je vindt hem hier: Elf fonteinen route (met auto of motor) | Friesland.nl.
Lokaasjes op dizze rûte
Begjinpunt
Haverkamp 9
8556 AC Sloten
Navigeer naar startpunt
Sloten (Sleat)
Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
11fountains Sloten
Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Museum Sloten
Midden in Sloten - echt een betoverend museum: ervaar de rijke geschiedenis van de stad en beleef de magische wereld van de toverlantaarns.
Korenmolen De Kaai
Korenmolen De Kaai in Sloten maalt al sinds 1775 het koren tot meel en is de opvolger van een eerdere molen die op deze plaats stond.
De Lemsterpoort
Varend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal.
Waslijnen van Sloten
Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn.
Oudemirdum - De Betonpleats - Seedykkiekje uitkijkplatform
Polder met uitzicht op het IJsselmeerBezoektijdGehele jaar.RoutebeschrijvingLiemerige Wei 6, 8567 HM OudemirdumCopyrightDeze informatie is afkom...
Oudemirdum - De Betonpleats - Seedykkiekje uitkijkplatform
Oudemirdum - De Betonpleats - Seedykkiekje uitkijkplatform
Liemerige Wei
8567 HM Oudemirdum
Recreatieterrein De Hege Gerzen
Strandpaviljoen aan het IJsselmeer, met peuterzwembad, midget- en voetbalgolf, bubblevoetbal en speeltuin.
Oudemirdumerklif - Uitkijkheuvel
Zicht op het IJsselmeer met 's winters veel eenden.
Mokkebank - De Mok - Vogelkijkhut
Duizenden futen.
Haventje van Laaksum (Laaxum)
Het haventje van Laaksum is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa.
Rode Klif
Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10,35 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee. Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap.
Stavoren (Starum)
Stavoren is het oudste Elfstedenstadje gelegen aan het IJsselmeer, een echte bestemming voor watersporters!
Museum 't Ponthús
De Toankamer bevindt zich in 2 pandjes die gebouwd zijn als dienstwoningen voor de Rederij, die jaren lang de roemruchte (trein)pontverbinding onderhield tussen Stavoren en Enkhuizen.
Het vrouwtje van Stavoren
De bloeiende en groeiende handelsstad Stavoren kwam vanaf de 15e eeuw steeds verder in verval. Deze periode wordt verteld in het volksverhaal het Vrouwtje van Stavoren. In de sage komen alle aspecten van Stavoren als handelsstad naar voren.
Het vrouwtje van Stavoren
Het vrouwtje van Stavoren
Het vrouwtje van Stavoren
Noord 16
8715 HR Stavoren
11fountains Stavoren
De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.
Museum 'Het Bakkerswinkeltje'
Ontdek in Museum 'Het Bakkerswinkeltje' de rijke historie van het vroegere Friese Doolhof Molkwerum.
Molkwerum - Bocht van Molkwerum - Vogelkijkhut Swan
Veel vogels te zien, aan het IJsselmeer.
Molkwerum - Bocht van Molkwerum - Vogelkijkhut Swan
Molkwerum - Bocht van Molkwerum - Vogelkijkhut Swan
Noorderdyk
Hindeloopen
Hindeloopen (Hylpen)
Hindeloopen is een erg pittoresk Elfstedenstadje aan het IJsselmeer in Zuidwest Friesland. Zelden zie je zo'n sfeervol haventje.
11fountains Hindeloopen
Inspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen.
Grote Kerk Hindeloopen
De 'skyline' van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door deze Grote Kerk. Deze oude kerk van Hindeloopen werd in 1570 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest.
Eerste Friese Schaatsmuseum
Het Eerste Friese Schaatsmuseum is te vinden in Hindeloopen, een pittoresk stadje gelegen in de Zuidwesthoek van Friesland, direct aan het IJsselmeer. In april 1983 opende elfstedenwinnaar Jeen van den Berg het museum.
Museum Hindeloopen
Hare Majesteit Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 18 juni 2024 het vernieuwde Museum Hindeloopen. Het museum dat sinds 1919 is gehuisvest in het voormalige stadhuis van de stad, is geheel gerenoveerd en uitgebreid met een bezoekerscentrum. In het museum staat de rijke Hindelooper cultuur centraal.
Reddingboothuisje KNRM
Een bijzonder fotogeniek gebouw vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden.
Sluis en het Sylhús
Hindeloopen is rijk aan rijksmonumenten, zoals ook de sluis en het bijbehorende Sylhús. De sluis was er al in de 17e eeuw en vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum en de haven en IJsselmeer.
Workum (Warkum)
Workum is een heerlijk Elfstedenstadje in Zuidwest Friesland, langgerekt van vorm met helemaal aan de westzijde het IJsselmeerstrand.
Sluis Workum
De sluis vormt de verbinding tussen de Diepe Dolte in het centrum en het twee kilometer lange kanaal Het Zool dat uitkomt op het IJsselmeer.
Sint Gertrudiskerk Workum
De Sint Gertrudiskerk in Workum is een bijzonder monument van laat-gotische kerkenbouw. De kruisvormige opzet en de uitvoering als driebeukige hallenkerk zijn vrij uniek voor Fryslân. Ruimtewerking en lichtinval in het interieur zijn een belevenis.
Gevelstenenmuur
Een origineel initiatief en een prachtige bezienswaardigheid voor Workum is de gevelstenenmuur.
Museum It Stedhûs - Warkums Erfskip
Museum It Stedhús huist in het voormalige stadhuis in het centrum van Workum en vertelt over het Warkums Erfskip: de historie van Workum en omstreken.
Museum Warkums Erfskip
Museum Warkums Erfskip huist in het oude waaggebouw en het stadhuis in het centrum van Workum en vertelt de historie van Workum en omstreken.
11fountains Workum
Al eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust.
Jopie Huisman Museum
Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De Stichting Jopie Huisman Museum werd in 1986 opgericht, met als doel het exposeren van het werk en het uitdragen van de filosofie ..
Bolsward (Boalsert)
Bolsward is qua Elfstedenbegrippen een grotere stad met diverse winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden.
Bolwerk Bolsward
In de 16e eeuw was Bolsward voorzien van verdedigingswerken met grachten en wallen. Maar omdat vanuit de regering stedelijke verdedigingswerken werden afgeschaft, werden de wallen afgegraven. Het Hoog Bolwerk is bewaard gebleven.
Stadsgrachten Bolsward
Bolsward werd echt welvarend door de zuivelhandel in de 17e eeuw. Dit zie je goed terug in de huizen langs de stadsgrachten uit die tijd.
Stadhuis Bolsward
Het stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijkversierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx).
Museum De Tiid
Huis van verhalen, Museum De Tiid, in het voormalig stadhuis in Bolsward, toont de boeiende geschiedenis van Zuidwest Fryslân. Neem de tiid voor de interactieve presentaties en kijk je ogen uit in de fotogenieke raadzaal, op het bordes en de torenzolder.
Museum De Tiid
Museum De Tiid
Onderdeel van Cultuur Historisch Centrum De Tiid
Jongemastraat 2
8701 JD Bolsward
11fountains Bolsward
Vleermuizen zijn intrigerende, nuttige dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologisch systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom.
Broerekerk Bolsward
De Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980.
IJlst (Drylts)
Elfstedenstadje IJlst ligt vlakbij Sneek en staat bekend als de houtstad van Friesland.
Schoorsteen van Nooitgedagt
Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.
Overtuinen
Uniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de Ee. Een rivier met het karakter van een stadsgracht.
11fountains IJlst
Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt.
Museum en werkplaats Houtstad IJlst
Beleef de historie van IJlst met een actief bezoek aan Museum en werkplaats Houtstad IJlst. De stad is door de eeuwen heen verbonden met hout.
Houtzaagmolen De Rat
Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is.
Sneek (Snits)
Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.
De Waterpoort
De Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.
11fountains Sneek
Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds.
Fries Scheepvaart Museum
Een museum over de geschiedenis van de Friese scheepvaart, maar ook verhalen over de stad Sneek. En voor kinderen is er een spannend kindermuseum.
Fries Scheepvaart Museum
Fries Scheepvaart Museum
Fries Scheepvaart Museum Sneek
Kleinzand 16
8601 BH Sneek
Het Nationaal Modelspoor Museum
Wie vindt die kleine treintjes nou niet leuk? Geniet van de grootste collectie modeltreinen van Europa in het bruisende Sneek.
Klokkenstoel Ypecolsga
Ypecolsga is een buurtschap bij Woudsend. De dubbele klokkenstoel in Ypecolsga werd in 1956 geheel vervangen. Onder het merkwaardige helmdak hangen 2 klokken uit 1664.
Beschrijving
Tip: check zelf altijd van te voren de wegwerkzaamheden of eventuele afzettingen!
De route begint in Sloten op het Parkeerterrein aan de Rûnwei tegenover de Haverkamp. Adres is Haverkamp 9, Sloten
Verlaat het parkeerterrein en sla rechtsaf de Rûnwei op en rijd naar Wijckel/Wikel.
Na de kerk in Wijckel rijd je rechtdoor richting Sondel.
In deze kerk bevindt zich het praalgraf van de beroemde vestingbouwer Menno Baron van Coehoorn. De kerk ligt aan de rand van het Van Coehoornbos, vroeger de residentie van Menno van Coehoorn.
Bij de rotonde ga je rechtdoor (2de afslag) naar Sondel. Deze doorgaande weg blijf je volgen, je rijdt door de dorpen Sondel en Nijemirdum/Nijemardum.
Meteen na het dorp Nijemirdum sla je links af, de Sânfeartsdyk in, welke ter hoogte van de Betonpleats en het uitkijkplatform “Seedyk Kiekje” over gaat in de Liemerige wei.
Vanaf het uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over een buitendijks natuurgebied en het IJsselmeer.
Op het boerenbedrijf “de Betonpleats” wordt energie opgewekt door de mestvergister, windmolen en zonnepanelen en door samenwerking met buren, natuurorganisaties en -verenigingen en het Wetterskip proberen ze de natuur om en op hun boerderij zoveel mogelijk tot zijn of haar recht te laten komen.
Nadat je langs de ingang van Recreatieterrein De Hege Gerzen bent gereden, sla je linksaf, De Dollen in.
In de bocht naar rechts begint het wandelpad naar het Oudemirdumer Klif. Het is de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen.
Aan het einde van De Dollen sla je links af. Je komt nu in Oudemirdum/Aldemardum.
Op de kruising sla je links af.
Je rijdt door Oudemirdum en blijft deze weg alsmaar rechtdoor volgen.
Nadat je langs het Rijsterbos en door het dorpje Rijs bent gereden, sla je links af, de Smitsleane in, richting het IJsselmeer.
Deze weg volg je alsmaar rechtdoor tot aan Stavoren.
Onderweg heb je uitzicht over het IJsselmeer en rijd je langs vogelkijkhut De Mok, door Laaksum/Laaxum met zijn (mini)vissershaven en langs het Rode Klif.
In Stavoren rijd je langs het Hooglandgemaal en over de sluisbrug van de Johan Frisosluis.
Houd na de sluis rechts aan en rijd verder over de Schans, met het water aan je rechter hand.
Na een scherpe bocht naar links (links is het museum ’t Ponthús), sla je aan het eind van de weg rechts af. Je komt aan bij de oude haven.
Aan de linker kant, net voor de brug, staat het Vrouwtje van Stavoren uit te kijken over de voormalige Zuiderzee. Aan de overkant van de brug staat links de 11fountain van Stavoren. Vervolg de route over de brug en houd rechts aan (Stationsweg).
Aan het eind van deze weg rechtsaf, richting Warns.
Aan het eind linksaf naar Molkwerum en Hindeloopen.
In Molkwerum/Molkwar sla je links af, naar Hindeloopen.
Je rijdt langs museum “het bakkerswinkeltje”.
Door het dorp zijn her en der infopanelen te vinden, waarop de bijzondere geschiedenis van het Friese Doolhof Molkwerum wordt verteld.
Je verlaat het dorp en volgt de weg verder langs de zeedijk naar Hindeloopen.
Je komt langs het nationaal monument ‘Missing Airmen’ en vogelkijkhut Swan / Bocht fan Molkwar.
ls je Hindeloopen hebt bereikt, houd je links aan en blijf je de weg langs de zeedijk volgen.
Na de kerk en het museum volg je de bocht naar rechts.
Je rijdt langs het blauwe reddingboothuisje en over de sluisbrug, met er naast het sylhús.
Aan het einde van de weg op de T-splitsing ga je rechtsaf.
Op de volgende T-splitsing sla je links af, richting Workum, waarmee je Hindeloopen achter je laat.
Nadat je over het spoor bent gereden ga je op de eerste kruising linksaf naar Workum, de Lange Leane in. Let op: dit is een ietwat onopvallende kruising, net voor de T-splitsing met de N359.
Via de Lange Leane, die overgaat in de Hylperdijk, kom je in Workum/Warkum.
Hier ga je op de kruising linksaf.
Je rijdt over de sluisbrug, houdt rechts aan en slaat dan rechts af, het Sylspaed in, een ietwat smalle weg.
Het Sylspaed gaat over in het Súd. Volg deze straat rechtdoor, waarmee je op de Merk komt, het centrale plein van Workum, met o.a. het museum, de Sint Gertrudiskerk en diverse horecagelegenheden.
Rijd rechtdoor verder, over de Noard, waarbij je langs het Jopie Huismanmuseum komt.
Sla op de eerste kruising links af richting Gaast en Ferwoude. Je rijdt nu op de Brouwersdyk.
Houd rechts aan naar het dorpje Ferwoude. Hier rijd je doorheen. Meteen na het dorp rijd je rechtdoor naar Allingawier.
Aan het einde op de T-splitsing linksaf de Meerweg op.
Op de volgende T-splitsing ga je rechtsaf, naar Allingawier en Exmorra.
Je rijdt door deze beide dorpjes en gaat in Exmorra op de T-splitsing rechtsaf naar Bolsward.
Aan het eind sla je op de rotonde links af (3de afslag) en bij de stoplichten rechts af.
Je rijdt nu Bolsward binnen. Volg deze weg alsmaar rechtdoor door de stad. Je komt o.a. langs het voormalige stadhuis en de Broerekerk met de 11fountain er voor.
Ga aan het eind op de rotonde rechtdoor (2de afslag) en volg deze weg naar Nijland.
In Nijland sla je rechts af, richting Blauwhuis. Je rijdt nu op de Hottingawei.
Nadat je onder de A7 bent door gereden ga je op de T-splitsing rechtsaf, de Remswerderleane, richting Blauwhuis en Wolsum.
Na 1,5 km. sla je links af naar IJlst. Je rijdt nu op de Nijewei.
Deze slingerende weg door het Friese weidelandschap voert je via Oosthem naar IJlst.
Sla na de spoorwegovergang links af.
Op de rotonde ga je rechtsaf (1ste afslag) naar het centrum van IJlst, met de schoorsteen van Nooitgedagt en de overtuinen.
In het centrum sla je links af, richting Hommerts.
Al gauw zie je links molen “de Rat”, met er naast museum Houtstad IJlst en de 11fountain.
Volg de weg met een bocht naar rechts en ga op de kruising linksaf, richting Hommerts.
Op de ovonde ga je linksaf (3de afslag) naar Sneek.
Op de rotonde rechtdoor (2de afslag)
Op de ovonde rechtdoor (2de afslag) naar P centrum
Op de rotonde rechtdoor (2de afslag)
Na 100 meter sla je rechts af, naar P Zuid Waterpoort. In deze parkeergarage kun je 24 uur gratis parkeren en dus Sneek ontdekken!
Vanuit de parkeergarage sla je rechts af en gaat daarna linksaf, de Lemmerweg op.
Op de rotonde rechtdoor (2de afslag)
Op de ovonde rechtdoor (2de afslag) naar Hommerts en Woudsend
Op de rotonde rechtdoor (2de afslag)
Op de ovonde rechtdoor (2de afslag)
Blijf deze weg (N354) rechtdoor volgen, door Jutrijp en Hommerts, naar Woudsend.
Ga op de rotonde bij Woudsend rechtdoor (2de afslag) en volg de N928 alsmaar rechtdoor tot Balk.
Onderweg kom je langs de klokkenstoel in Ypecolsga.
Op de rotonde bij Balk ga je rechtdoor (2de afslag), de N928 richting Lemmer.
Op de volgende rotonde rechtdoor (2de afslag), de N359 richting Sloten en Lemmer.
Op de volgende rotonde linksaf (3de afslag) naar Sloten.
In Wijckel rijd je rechtdoor, waarna je na ca. 1,5 km. Sloten bereikt.
Nadat je over de vaste brug bent gereden, sla je links af naar het parkeerterrein, waar de route eindigt.