Ambacht proef je terug bij Mevrouw de Molenaar
Het begon bij haar droom. Heerlijke handgemaakte producten van eigen steengemalen molenmeel. Inmiddels is Mevrouw de Molenaar een begrip in de omgeving en zijn de Fryske dúmkes en broden populair. De ambacht proef je terug.
passie voor ambacht
Aan de rand van het pittoreske dorp Witmarsum staat de in 1850 gebouwde molen die een rijke geschiedenis kent. Hier ontmoet je Christa Bruggenkamp, beter bekend als Mevrouw de Molenaar.
Toen Christa in 2015 voor het eerst een bezoek bracht aan de molen om meel te kopen, was ze verkocht. Geïntrigeerd door de werking van de molen en het enthousiasme van molenaar Sierkstra, begon zij als vrijwilliger en startte de opleiding tot molenaar. Naast haar molenaarsopleiding specialiseerde zij zich in het bakken van brood. Haar passie voor deze ambacht wilde ze met jong en oud delen.
In 2018 begon Christa haar ambachtelijke producten vanuit huis te verkopen. De vraag groeide snel, waardoor zij haar bedrijf uitbreidde met een volwaardige bakkerij. Hier bakt ze samen met bakker Jippe Braaksma de lekkerste producten. Het is een prachtig gezicht, zo’n bakkerij bij de molen. Desembrood, Fryske dúmkes, suikerbrood, het zijn populaire producten. Ook het beroemde Menno bôle is zeer geliefd.
Fryske dúmkes
Bij een mijn bezoek aan de bakkerij van Mevrouw de Molenaar had ik het genoegen om te zien hoe de traditionele Fryske dúmkes worden maakt. Het geheim? Anijszaad is de smaakmaker en amandelen en roomboter horen erin thuis. Dat ze de koekjes maken met lokaal meel proef je. Laat je verrassen door de smaak en het verhaal achter elk product.
Mevrouw de Molenaar houdt niet van verkwisting en bakt daarom bewust op bestelling. Op hun website kun je producten bestellen. Elke vrijdag en zaterdag kun je er terecht.
Zelf granola maken
Fryske dúmkes stijl
Benodigdheden
- 3 el honing
- 3 el olie
- 15 g gemalen anijszaad
- 1,5 tl kaneel
- Snuf zout
- 75 g amandelen
- 300 g havervlokken *
*Ook lekker om verschillende granen te gebruiken, bijvoorbeeld speltvlokken of boekweit.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe olie en honing in een kom en roer gemalen anijszaad, kaneel en een snuf zout erdoor. Hak de amandelen fijn en doe in de kom samen met de havervlokken.
- Roer goed door, zodat het honing mengsel goed verdeeld is.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola hierover.
Bak de granola 25 minuten in de oven en schep regelmatig om. Laat helemaal afkoelen en doe in een afsluitbare pot. Eet smakelijk!