Ga naar inhoud

Proosten op de Friese zomer

| Hilly Lautenbach

In het rustige, groene hart van Friesland vind je onverwachte parels: een wijngaard waar passie en innovatie samenkomen, en een restaurant waar elke maaltijd aanvoelt als een vakantie. Maak je klaar voor een reis door de smaakvolle kant van Friesland!

Wijn van Friese bodem

Net buiten het dorp Twijzel, midden in de Friese wouden, vind je Wijngaard Frysling. Hier ontmoet ik Douwe en Jantiene Broersma, trotse eigenaren van deze bijzondere wijngaard. De wijnen heb ik al eens met plezier gedronken in verschillende restaurants in Friesland, maar nu kan ik eindelijk zien waar de magie plaatsvindt.

Wandelend door de wijngaard vertelt Jantiene me wat deze wijnen zo uniek maakt. Hier geloven ze in een holistische manier van werken, waarin liefde, passie, en aandacht centraal staan – en dat proef je terug in iedere slok. Het draait hier niet alleen om nemen van de grond, maar ook om teruggeven. Dit zie je bijvoorbeeld in de verschillende bodembedekkers zoals paardenbloemen, klaver en gras die tussen de druivenranken groeien. Hierdoor krijgt de bodem lucht en is er meer ruimte voor bijen en hommels.

Maar een wijngaard runnen vraagt ook om lef. Hier kiezen ze bijvoorbeeld bewust voor relatief nieuwe druivenrassen. En hoewel een wijngaard er romantisch uitziet, is het keihard werken. Tot op zekere hoogte kun je de oogst beheersen, maar er zijn altijd factoren buiten je macht. Alle wijnboeren in Europa hebben deze zomer veel last gehad van de vele en heftige regenbuien. Bovendien viel er in Twijzel een lokaal zeer hevige hagelbui, waardoor de oogst van dit jaar in gevaar kwam.

Van Friese bodem 4
  • Van Friese bodem 4

Gelukkig is er alsnog veel om te vieren, want tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen zijn ze uitgeroepen tot producent van de beste mousserende wijn 2023! In totaal hebben ze maar liefst acht prijzen gewonnen, wat veelbelovend is voor de toekomst. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder hun fantastische adviseur Stan Beurskens en wijnmaker Cor van der Veeken.

Bezoek wijngaard de Frysling

Aan de Friese wateren - bij picknickers

Inspiratie - voor een culinair bezoek aan Friesland

meer 'van friese bodem'