Ga naar inhoud

Cultuur in Friesland

Fryske kultuer

Fryske kultuer

Kunst

Kunst

Historie

Historie

Cultuursnuiven

Cultuursnuiven

Er is iets veranderd in Friesland. Die verandering begon in 2018, toen de provincie en haar haadstêd Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa waren. Het jaarlange feest liet niet alleen de wereld, maar ook de Friezen zelf zien dat cultuur in ons bloed zit. Cultuur bestaat uit tradities, moderne en stokoude gebouwen, musea en kunstwerken, zang, dans en theater. Maar het is ook het omarmen van kunstenaars en waar zij hun plek vinden om zich te uiten. Keunst doet wat met je. Ontdek het zelf, voel, hoor, zie en ontmoet. 

Zie, hoor, voel, ruik en proef - keunst in fryslân

Tijdelijke, niet te missen exposities of een eeuwenoud erfgoed; in Fryslân vind je de hoogtepunten van culturele belevingen voor alle leeftijden.

Fryske Kultuer - ontdek er alles over

  • Fryske kultuer

    Fryslân kent als geen andere provincie een eigen kultuer [cultuur] die diepgeworteld is in mens en natuur. Ons leven met water als vriend en vijand, onze eigen taal, volkslied en tradities die minstens zo oud zijn als de welbekende vlag, zijn de grondleggers van de eigenzinnigheid die bezoekers zo waarderen. 

  • Friese identiteit

    In de serie Vuur van de Friezen gaan Huub Stapel en Nynke de Jong op zoek naar de Friese identiteit door de jaren heen. Kijk je mee?

    Over de Friezen

  • city of literature

    Leeuwarden is officieel UNESCO City of Literature. Ontdek de stad en haar literaire geschiedenis en kijk wat er nu te beleven is op het gebied van poëzie, literatuur en spoken word.

    Ontdek meer

  • Proef de smaak van Friesland: koffie en koek

    Bij koffie hoort natuurlijk een lekkernij, naast de populaire oranjekoek heeft Friesland nog veel meer eigenzinnige koeken. Wist je dat Douwe Egberts koffie in het Friese plaatsje Joure is ontstaan? In dit blog lees je daar meer over én welke Fryske koeken je bij je koffie moet proberen.

    Lees de blog

  • de elf steden van friesland

    Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Er zijn er elf voor op je bucketlist.

    Bekijk ze alle 11

  • leer een woordje frysk

    Landmark Italië. Gemaakt door Patricia Klomp (2019)

    In Friesland hoor je een andere taal, de tweede taal van Nederland. We laten je er maar wat graag kennis mee maken!

    Spoedcursus Frysk

  • Maak kennis met de Friese sporten

    Fierljeppen, skûtsjesilen en keatsen. Deze drie traditionele sporten hebben een speciale plek in het hart van de Friezen. We hebben het natuurlijk over polsstokverspringen, zeilen en kaatsen. Ieder jaar strijden Friese fanatiekelingen om de felbegeerde prijs.

    Lees de blog

Kunst - in friesland

Ontdek de Friese historie

  • geschiedenis

    Als muren konden praten, dan hoefde je geen geschiedenisboek meer open te slaan. De historie van tsjerken, staten, stinzen en monumenten is echter minder verborgen dan je denkt. Kom koese in een kerk, dwaal door een monument en stap in de voetstappen van de koninklijke familie. 

  • oude kerken op een terp

    Friesland heeft een grote rijkdom aan mystieke middeleeuwse godshuizen, die veelal op nóg oudere terpen te vinden zijn. In deze blog tippen we een aantal kerken met een bijzonder verhaal of een speciale functie. 

    Lees de blog

  • staten en stinzen

    Toerend door Friesland, kom je regelmatig statige huizen en prachtige landgoederen met schitterend aangelegde tuinen tegen. In Friesland worden ze 'staten en stinzen' genoemd.

    Bekijk alle staten en stinzen

  • grutte pier

    Piers Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte Pier: een man die maar liefst 2.10 meter lang was en net zo breed. De verhalen over hem werden minstens zo sterk als hijzelf. Zo zou hij bijvoorbeeld met zijn duim en wijsvinger een munt kunnen buigen, of een paard van 492 kg over zijn schouder kunnen gooien. In deze blog vertellen wij jou alles wat er te weten valt over deze ware Friese vrijheidsstrijder en volksheld.

    Lees het verhaal van Grutte Pier

  • liberation route friesland

    Ontdek de Liberation Route Friesland. Hier kun je een boeiende en historische reis maken door het prachtige Friese landschap, waar je de sporen van de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog kunt ontdekken.

    Bekijk de route en de etappes

  • hofstad leeuwarden

    Ontdek in Leeuwarden sporen van de zeven Friese stadhouders van Nassau.

    Lees meer

  • overnacht in een monument

    Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

    Verblijf in één van de vele karakteristieke gebouwen die Friesland rijk is. Van een pittoreske visserswoning tot een gotische kerk.

    Ik wil blijven slapen

  • fryslân en vrijheid

    Herdenk de moeilijke tijden en de triomfen die Friesland gedurende 1940-1945 meegemaakt heeft. Sta stil bij de evenementen die hebben plaatsgevonden. Net zoals in de rest van Nederland is er ook in Friesland veel gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier zie je nog veel van terug.

    Lees de blog

Cultuursnuiven - in friesland

Van de lente tot in de diepe winter is er in het Friese landschap volop ruimte voor kunst in de buitenlucht. Je hart ophalen aan cultuur gaat hand in hand met je hart sneller later kloppen door wandelen en fietsen. Tijd voor een frisse neus.

Cultuurblogs - van de redactie